Luk

Luk
Luk

Luk

L 212 Lov om statstilskud til udnyttelse af vedvarende energikilder m. v.

Af: Boligminister Erling Olsen (S)
Samling: 1978-79
Status: Stadfæstet
Lov nr. 242 af 08-06-1979
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Loven etablerer en tilskudsordning, hvorefter der kan ydes kontante tilskud med 30 pct. af udgifterne til anlæg til udnyttelse af vedvarende energikilder.

Således fastsætter § 1, at der indenfor et samlet beløb på 50 mill. kr. kan ydes statstilskud til installering af anlæg, der udnytter solenergi, vindkraft, jordvarme, biogas, halm og andre tilsvarende enerigikilder. Tilskud ydes til godkendte anlæg, der installeres i forbindelse med bygninger. Reglerne for system- eller typegodkendelse af anlæg fastsættes af boligministeriet.

§ 2 fastlægger, hvem der kan oppebære tilskuddet (ejer, lejere eller forpagtere), der ifølge § 3 er på 30 pct. af de af kommunalbestyrelsen godkendte udgifter. Tilskuddet kan højst udgøre 100.000 kr. pr. anlæg. Tilskud der vil udgøre mindre end 1.000 kr. pr. anlæg udbetales ikke.

Tilskuddet er ikke indkomstskattepligtigt for tilskudsmodtageren (lovens § 4) og kan kun ydes til anlæg, der installeres af virksomheder, der er momsregistrerede, lovens § 5.

Ansøgning om tilskud indsendes til kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor bygningen er beliggende (lovens § 6), og § 7 lader kommunalbestyrelsens afgørelse herom være endelig.

Loven, der ikke gælder for Færøerne og Grønland, træder i kraft efter boligministerens bestemmelse, da den skulle forelægges EF-kommissionen med henblik på dens bestemmelser om støtte til erhvervsbygninger, som beskrevet i § 2.

Lovforslaget, der var bebudet i statsministerens åbningstale, var et led i regeringens samlede indsats for at fremme udnyttelsen af vedvarende energikilder og skal ses i fortsættelse af de forsknings- og udviklingsarbejder, der foregår under handelsministeriet. Forslaget var samtidig en del af den beskæftigelsesplan, der er indeholdt i augustforlig II, indgået 31. august 1977 mellem socialdemokratiet, venstre, det konservative folkeparti og det radikale venstre.

Oprindelig indeholdt lovforslaget et krav om, at tilskuddet kun kunne ydes, hvor ejendommen anvendtes til helårsbeboelse. Denne bestemmelse blev ændret under udvalgsarbejdet, således at der tillige kan ydes tilskud til installering af anlæg i forbindelse med sommerhuse.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 136 stemmer mod 26 (FP og DR).
Partiernes ordførere
Kaj Poulsen (S), Ole Maisted (FP), Svend Erik Hovmand (V), Ib Langsted (CD), Annelise Gotfredsen (KF), Ib Bjørn Poulsen (SF), Kaj Hansen (DKP), Niels Mølgaard (DR), Arne Bjerregaard (KrF), Svend Haugaard (RV) og Preben Wilhjelm (VS)