Luk

Luk
Luk

Luk

L 53 Lov om ændring af lov om mærkning og skiltning med pris m.v.

Af: Handelsminister Arne Christiansen (V)
Samling: 1978-79
Status: Stadfæstet
Lov nr. 89 af 14-03-1979
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven forlænger lov nr. 426 af 8. september 1978 om stop for pris- og indkomststigninger, der havde gyldighed indtil 26. februar 1979, dog således, at den bortfalder, når handelsministeren bestemmer det, og senest den 15. april 1979. (§ 1, nr. 1).

Endvidere indsættes i § 1, nr. 2, en dispensationsmulighed for monopoltilsynet til at undtage virksomheder fra prisstoppet, såfremt forhold opstået som følge af forlængelsen af lovens gyldighedsperiode udover den 26. februar 1979 gør det nødvendigt. Tilsynet kan gøre sådanne undtagelser betinget af, at virksomhederne udsætter senere prisforhøjelser i så lang en periode, at en eventuel merfortjeneste i forhold til lovens bestemmelser er udlignet.

Lovforslaget kunne stadfæstes straks efter vedtagelsen og trådte i kraft ved bekendtgørelsen i Lovtidende.

Baggrunden for lovforslaget fremgår af handelsministerens fremsættelsestale, hvor det omtales, at sigtet med prisstoploven var at stabilisere pris- og indkomstdannelsen og skabe ro omkring de igangværende forhandlinger på arbejdsmarkedet.

»Denne lov har utvivlsomt haft positiv betydning for den stabile linie, der har præget prisudviklingen siden lovens gennemforelse.

Loven fik udløbsdato den 26. februar 1979, hvilket er den dato, da fornyede overenskomster på det store arbejdsmarked vil få virkning.

Da man nu ikke tør regne med, at forhandlingerne på arbejdsmarkedet kan afsluttes så betids, at resultatet vil være kendt inden lovens udløb den 26. februar 1979, finder regeringen det rigtigt, at prisstoplovens gyldighedsperiode forlænges, indtil forhandlingerne på arbejdsmarkedet er tilendebragt. Prisstoppet forudsættes derfor efter lovforslaget at skulle bortfalde senest den 15. april 1979, men således at handelsministeren kan ophæve det forinden.

Behovet for en eventuel lovgivning på prisområdet, når prisstoploven falder bort, må til sin tid vurderes på baggrund af resultaterne af forhandlingerne på arbejdsmarkedet og udsigterne i øvrigt for den økonomiske udvikling som helhed.«

Prisstoploven er omtalt i folketingsårbog 1977-78, side 131. Ved forslagets 1. behandling udspandt der sig en heftig debat om forslagets egnethed til at skabe ro om overenskomstforhandlingerne.

Af erhvervsudvalgets betænkning fremgår de stillede ændringsforslag, der alle blev forkastet ved forslagets 2. behandling. Ved 2. behandlings afslutning blev det med 89 stemmer mod 72 vedtaget at lade forslaget gå direkte til 3. behandling.

Erhvervsudvalget optog imidlertid lovforslaget til fornyet udvalgsbehandling i henhold til FO § 12, stk. 4. I dets tillægsbetænkning blev der bl. a. fra FP og CD stillet forslag om at fritage mindre virksomheder fra lovens bestemmelser.

Efter vedtagelse af fravigelse af 2-dages fristen med 129 stemmer mod 30 (FO § 43) blev de stillede ændringsforslag forkastet, og lovforslaget blev vedtaget med 90 stemmer mod 57 (FP, KF, SF, DKP, DR og VS); 14 medlemmer (CD og KrF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Tove Lindbo Larsen (S), Erling Askjær Jørgensen (FP), Jens Peter Jensen (V), Karl Kjelgaard (KF), Ole Olsen (SF), Kaj Hansen (DKP), Alfred Hansen (DR), Grethe Philip (RV), Svend Vig (KrF) og Keld Larsen (VS)