Luk

Luk
Luk

Luk

L 65 Lov om uddannelse af håndarbejdslærere m. fl.

Af: Undervisningsminister Ritt Bjerregaard (S)
Samling: 1978-79
Status: Stadfæstet
Lov nr. 91 af 14-03-1979
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget. Loven indeholder bestemmelserne om tilrettelæggelsen af uddannelsen af lærere i håndarbejde og hermed beslægtede fag inden for undervisningen af unge og voksne.

Uddannelsens varighed fastsættes til 2½ år, hvoraf den faglige grunduddannelse udgør ½ år og den faglig-pædagogiske uddannelse 2 år. De studerende skal inden for en række muligheder vælge hovedfag og tilvalgsfag.

Undervisningsministeren bemyndiges til at fastsætte nærmere regler om adgang til uddannelsen, karaktergivning, censur, eksamensbeviser m.v.

Uddannelsen til håndarbejdslærer gives på statsseminarier eller godkendte, private seminarier.

Enhver offentlig eller offentligt støttet undervisningsvirksomhed for unge og voksne har pligt til at modtage håndarbejdslærerstuderende i pædagogisk praktik.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til lov om ændring af lov om statsstøtte til visse private seminarier (se nærmest efterfølgende sag).

Om formålet med lovforslaget oplyses følgende i bemærkningerne:

»Formålet med den her foreslåede lovgivning om uddannelse af lærere i håndarbejde og andre hermed beslægtede fag inden for undervisningen af unge og voksne og det hermed forbundne forslag om ændring af de nuværende uddannelsesinstitutioners økonomiske forhold er først og fremmest at ligestille denne læreruddannelse med de øvrige (uddannelserne af lærere til folkeskolen, af børnehave- og fritidspædagoger og af husholdningslærere). Den livsopfattelse og de traditioner, som præger de eksisterende skoler, tilsigtes ikke berørt ved nyordningen. Uddannelsen foreslås tilrettelagt som de andre læreruddannelser, og samtidig tilsigtes det at styrke uddannelsens kulturelle og pædagogiske fagområder.

Det er tanken, at undervisningen på linje med undervisningen inden for andre videregående uddannelser fremtidig skal være vederlagsfri.

Endvidere vil de studerende under hele den foreslåede 2½-årige uddannelse blive berettigede til at få uddannelsesstotte efter reglerne i lov om Statens Uddannelsesstøtte, medens de nu, med de afvigelser, der er redegjort for i bemærkningerne nedenfor, er støtteberettigede efter reglerne i lov om folkehøjskoler, landbrugsskoler, husholdningsskoler og efterskoler.«

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 131 stemmer mod 24 (FP).
Partiernes ordførere
Tove Lindbo Larsen (S), Bent Wissing (FP), Bertel Haarder (V), Bodil Liventhal (CD), Gerda Møller (KF), Ebba Strange (SF), Gertrud Stjernholm Nielsen (DKP), Alfred Hansen (DR), Inger Stilling Pedersen (KrF), Ole Vig Jensen (RV) og Steen Folke (VS)