Luk

Luk
Luk

Luk

L 39 Lov om statens overtagelse af de sociale højskoler i København, Århus, Odense og Esbjerg.

Af: Undervisningsminister Dorte Bennedsen (S)
Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 76 af 27-02-1980
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget.

Loven har følgende ordlyd:

»§ 1. Undervisningsministeren bemyndiges til pr. 1. januar 1980 på statens vegne at overtage de selvejende institutioner Den sociale Højskole i København, Den sociale Højskole i Århus, Den sociale Højskole i Odense og Den sociale Højskole i Esbjerg med tilhørende ejendomme, inventar og samlinger.

Stk. 2. Staten overtager eller indfrier de sociale højskolers gældsforpligtelser, men yder intet vederlag for overtagelsen af højskolerne.

§ 2. Undervisningsministeren fastsætter bestemmelser om de sociale højskolers styrelse og virksomhed, herunder om adgangen til uddannelserne, om uddannelserne m. v.«

Om baggrunden for og konsekvenserne af lovforslaget oplyste undervisningsministeren bl. a. følgende i den skriftlige fremsættelsestale:

»Formålet med den her foreslåede lovgivning er at give de 4 sociale højskoler status som statsinstitutioner.

De sociale højskoler uddanner socionomer (tidligere socialrådgivere) til arbejdet som socialformidler. Socionomuddannelser foregår endvidere på Roskilde og Ålborg universitetscentre, og derudover er der socialformidleruddannelse ved Danmarks forvaltningshøjskole...«

»... Sagerne vedrørende uddannelsen af socialrådgivere, herunder de sociale højskoler, blev ved kgl. resolution af 14. juni 1974 overført fra socialministeriet til undervisningsministeriet med virkning fra 1. juli 1974. Den fælles bestyrelse for de sociale højskoler blev nedlagt, og højskolerne har siden 1974 stort set været drevet, som om de var statsinstitutioner. Det har siden de sociale højskolers overførsel til undervisningsministeriet i 1974 været tanken, at de 4 sociale højskoler ved et lovforslag om statsovertagelse skulle søges tillagt status som statsinstitutioner.

Lovforslagets formål er således i første række rent administrativt. Lovforslaget vil derfor ikke i sig selv medføre ændringer i driften eller i tilrettelæggelsen af uddannelserne....«

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 132 stemmer mod 5 (VS).
Partiernes ordførere
Jytte Andersen (S), Knud Øllgaard (V), Knud Lind (FP), Karen Højte Jensen (KF), Marianne Bentsen-Pedersen (SF), Steen Folke (VS) og Alfred Hansen (DR)