Luk

Luk
Luk

Luk

L 77 Lov om Danmarks journalisthøjskole.

Af: Undervisningsminister Dorte Bennedsen (S)
Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 180 af 14-05-1980
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget.

Ved loven sker der dels en sammenlægning af det statslige institut for presseforskning og den selvejende institution Danmarks journalisthøjskole til en ny statsinstitution, Danmarks journalisthøjskole, og dels en demokratisering af denne højskoles styrelse, idet lovens styrelsesregler ligger nær op ad de regler, som gælder generelt efter loven om styrelse af højere uddannelsesinstitutioner. Efter loven skal højskolen således ledes af en rektor i forbindelse med et skoleråd, et styrelsesråd, studienævn og forskningsudvalg.

Ministeren nedsætter desuden ifølge loven et uddannelsesråd og et optagelsesnævn, hvori pressens organisationer er repræsenteret med et flertal af medlemmerne. Uddannelsesrådet er ikke alene rådgivende, men har også administrative beføjelser.

Undervisningsministeren er øverste forvaltningsmyndighed for højskolen og kan træffe beslutning i alle anliggender, også i faglige skønsmæssige anliggender.

Loven fastsætter uddannelsens længde til 4 år (1 ½ års teoretisk uddannelse, 1 ½ års praktisk uddannelse og 1 års teoretisk uddannelse).

Loven indeholder bemyndigelser til undervisningsministeren til at fastsætte nærmere regler om højskolens styrelse og virksomhed og til at kunne lade etablere journalistisk videreuddannelse, efteruddannelse og tillægsuddannelse samt beslægtede uddannelser ved højskolen.

Om baggrunden for lovforslaget oplyste undervisningsministeren følgende i den skriftlige fremsættelsestale:

»Den gældende lov om Danmarks journalisthøjskole og institut for presseforskning fra 1970 indeholdt oprindelig en bestemmelse om, at loven skulle tages op til revision i 1976-77, og den daværende undervisningsminister nedsatte med henblik herpå et lovrevisionsudvalg. På baggrund af en indstilling fra udvalget blev lovrevisionen udskudt af hensyn til ønsket om at afklare en række forhold, idet revisionsbestemmelsen i 1976 blev ophævet ved lov og en egentlig revision af loven stillet i udsigt, når udvalgets endelige indstilling forelå.

Lovrevisionsudvalget bestod af repræsentanter fra pressens organisationer, højskolen og de implicerede myndigheder og råd. Udvalget nåede til enighed på næsten alle punkter og har afgivet en betænkning.

Det lovforslag, der nu fremsættes, følger i det væsentlige lovrevisionsudvalgets udkast til lovforslag.«

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 136 stemmer mod 22 (FP og VS).
Partiernes ordførere
Knud Øllgaard (V), Marianne Bentsen-Pedersen (SF), Ole Vig Jensen (RV), Mimi Jakobsen (CD), Steen Folke (VS) og Alfred Hansen (DR)