Luk

Luk
Luk

Luk

L 88 Lov om ændring af skifteloven, kildeskatteloven og arveafgiftsloven.

Af: Justitsminister Henning Rasmussen ()
Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 170 af 14-05-1980
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Loven har til formål at forenkle behandlingen af små boer og dermed aflaste skifteretterne. Endvidere foreslås reglerne om realisation af boets aktiver ændret.

Skifteretten kan herefter udlægge aktiver, som ikke medgår til dækning af begravelsesudgifter, men som er af så ringe værdi, at de ikke kan dække omkostningerne ved en bobehandling, eller hvis værdi står i åbenbart misforhold til omfanget af det arbejde, som en bobehandling vil kræve.

Endvidere skal skifteretten kunne bestemme, at der ved opgørelse og udlodning i boer skal bortses fra arvelodder, hvis udbetaling vil medføre uforholdsmæssige ulemper eller omkostninger, eller at sådanne arvelodder skal indbetales til statskassen.

Endelig forhøjes beløbsgrænsen på 20.000 kr. i skiftelovens § 62 b, stk. 2, om udlæg af boet til den efterlevende ægtefælle til 50.000 kr.

Der blev i retsudvalgets betænkning af ministeren - tiltrådt af udvalget - foreslået en ændring af ikrafttrædelsesreglen, hvorefter de nye regler vil kunne anvendes, selv om arveladeren er død før lovens ikrafttræden. Der henvises i øvrigt til det i bemærkningerne i betænkningen anførte.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt med 143 stemmer.
Partiernes ordførere
Nathalie Lind (V), Mogens Glistrup (FP), Annelise Gotfredsen (KF), Ebba Strange (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Mimi Jakobsen (CD), Ole Flygaard (DR) og Poul H. Møller (KrF)