Luk

Luk
Luk

Luk

B 42 Godkendelse af midlertidigt medlem (Poul Munksø).

Af: ()
Samling: 1980-81
Status: 1. behandling/vedtaget
Folketingsmedlem John Arentoft søgte i skrivelse af 6. november d. å. om orlov fra den 18. s. m. og om, at stedfortræderen måtte blive indkaldt, og folketinget vedtog herefter i sit møde den 13. november at meddele den ønskede orlov og at indkalde stedfortræderen.

Arentoft var valgt i Århus amtskreds, og 1. stedfortræder for fremskridtspartiet i denne amtskreds var prokurist Poul Munksø, der i skrivelse af 11. s. m. meddelte, at han var villig til at indtræde som midlertidigt medlem i anledning af nævnte orlov.

I udvalget til valgs prøvelse, der den 14. november 1980 afgav en betænkning og indstilling i denne anledning (B. sp.
131), undersøgtes 3 forhold, for det første om der var et mandat som (midlertidigt) medlem ledigt, for det andet om den pågældende var den rette stedfortræder og ønskede at indtræde, og for det tredje om stedfortræderen var valgbar.
Mens der ikke var tvivl om, at de to første betingelser var opfyldt, opstod spørgsmål om, hvorvidt Munksø kunne anses for valgbar.

Af en fra justitsministeriet fremskaffet domsudskrift fremgik, at Poul Emil Munksø var straffet for spirituskørsel og frakendt førerbeviset for et tidsrum af 1 år og 6 måneder.

Den idømte straf var afsonet fra 7. juli-16. juli 1977.

Efter at udvalget bl. a. havde gjort opmærksom på, at det var første gang, det skulle tage stilling til en sag, hvor der var tale om spirituskørsel, for hvilken der var idømt frihedsstraf, udtalte et flertal (udvalget med undtagelse af Nathalie Lind (V) og Annelise Gotfredsen (KF)), at det så med betydelig strenghed på overtrædelse af færdselsloven ved kørsel i spirituspåvirket tilstand, men at man i det konkrete tilfælde kunne indstille mandatet til godkendelse. 2 mindretal - henholdsvis Nathalie Lind (V) og Annelise Gotfredsen (KF) - var ikke enige i denne indstilling.

Eneste behandling af indstilling fra udvalget for valgs prøvelse fandt sted 18. november 1980 (F. sp. 2270). Under forhandlingen tog Tastesen (S), Øllgaard (V), Nathalie Lind (V), Annelise Gotfredsen (KF), Hagen Hagensen (KF) og Wilhjelm (VS) ordet.

Udvalgets indstilling vedtoges med 110 stemmer mod 20.
Partiernes ordførere
Bernhardt Tastesen (S), Nathalie Lind (V), Knud Øllgaard (V), Annelise Gotfredsen (KF), Hagen Hagensen (KF) og Preben Wilhjelm (VS)