Luk

Luk
Luk

Luk

B 45 Forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af en jordbrugerfond

Samling: 1980-81
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.

Ifølge forslaget til folketingsbeslutning opfordres regeringen til at fremsætte lovforslag om oprettelse af en fond til ny- og refìnansiering af landbrug og gartneri.

Fonden kan yde lån (på indeksbasis) til nyetablering med indtil halvdelen af købssummen omregnet til kontantværdi. Endvidere kan fonden yde lån til driftsudvidelser. Endelig kan fonden yde lån til landmænd, der er etablerede inden for de sidste par år, i et omfang så de ligestilles med landmænd, der etablerer sig efter fondens oprettelse.

Ved tvangsauktioner skal fonden have forkøbsret.

Hvis grupper af landmænd opretter andelsforeninger, andelsbrug eller produktionskollektiver, kan de opnå en status som delfond under fonden.

Fonden skaffer i første omgang midlerne til udlån ved udstedelse af obligationer efter samme regler som realkreditobligationer. Derudover skal fonden have en række egne indtægter:

1. Provenuet af kapitalvindingsskatten på landbrugsejendomme.

2. Provenuet af en værdistigningsafgift til afløsning af kapitalvindingsskatten i det omfang, værdistigningsafgiften stammer fra landbruget.

3. Provenuet af statsgrundskylden på 7 promille. Når stats- grundskylden udløber, bør den afløses af en anden skat, der på en mere retfærdig måde kan sikre, at de landbrugere, der opnåede de store kapitalgevinster ved EF-medlemskabet, yder deres bidrag til landbrugets overlevelse.

4. Endelig skal en række af de eksisterende landbrugsstøtteordninger ophæves og deres opgaver og tilskud overgå til fonden. Det drejer sig bl. a. om moderniseringsloven, tilskud til yngre landbrugere, investeringsloven, tilskud til Hedeselskabet, tilskud til strukturprojekter og tilskud til dræning og vanding.

Forslaget blev behandlet sammen med forslag til folketingsbeslutning om andelsforeningsejede landbrug, andelsbrug og produktionskollektiver (se nærmest følgende sag).

Landbrugsministeren var overvejende negativt indstillet over for forslaget, hvilket tillige gjorde sig gældende for et flertal af ordførerne.

Udvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Ervin Christian Jensen (S), Knud Øllgaard (V), Henning Grove (KF), Ernst B. Schmidt (FP), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Janne Normann (RV), Keld Albrechtsen (VS) og Ole Flygaard (DR)