Luk

Luk
Luk

Luk

B 9 Forslag til folketingsbeslutning om etablering af methanolproduktion ud fra naturgas

Af: Ole Kalnæs (SF), Margrete Auken (SF) og Ebba Strange (SF)
Samling: 1980-81
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til det energipolitiske udvalg.

Forslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at søge igangsat en dansk produktion af methanol ud fra naturgas. Den producerede methanol anvendes til blanding med motorbenzin, hvorved tilsætning af bly kan undgås samtidig med, at import af benzin kan nedsættes.«

Om baggrunden for forslaget oplyste ordføreren for forslagsstillerne i den skriftlige fremsættelsestale:

»Der kan ved anvendelse af 15 pct. methanol i benzinen opnås store miljømæssige forbedringer, idet blyforureningen fra biler vil forsvinde eller synke til et minimum. Desuden vil indhold af de kræftfremkaldende polyaromatiske kulbrinter i udstødningsgassen formentlig blive næsten halveret.

Disse fordele har bevirket, at der i Vesttyskland investeres 500 millioner DM i perioden 1979-84 og i Sverige satses på overgang til blyfri benzin ved anvendelse af 15 pct. methanol i benzin.

Herhjemme har Teknologisk Institut i samarbejde med bilimportørerne netop indledt forsøg med benzin med 4 pct. methanol, og dettes udvides til nytår til 15 pct. methanol.

Den mest økonomiske måde at fremstille methanol på er formentlig ud fra naturgas, og det forekommer derfor hensigtsmæssigt at starte en sådan produktion i 1984, når naturgassen fra Nordsøen er ført i land.«

Det energipolitiske udvalg afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Jytte Hilden (S), Knud Enggaard (V), Annelise Gotfredsen (KF), Ole Maisted (FP), Ole Kalnæs (SF), Lone Dybkjær (RV), Edith Holm (KrF), Mikael Lennart Waldorff (VS) og Niels Mølgaard (DR)