Luk

Luk
Luk

Luk

L 101 Civilforsvarslov

Af: Indenrigsminister Henning Rasmussen (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 253 af 27-05-1981
Efter 1. behandling henvist til forsvarsudvalget.

Indholdet af loven, der afløser den hidtil gældende lov om civilforsvaret fra 1949, kan kort resumeres således:

Loven regulerer først og fremmest civilforsvarets struktur, og det er i denne henseende navnlig på det kommunale område, at loven indeholder nydannelser i forhold til den hidtil gældende lov. Disse ændringer giver kommunalbestyrelserne adgang til at sammenlægge deres civilforsvars- og brandkommission til en beredskabskommission. Derved lægges et grundlag for en stærkere integration mellem kommunens brandvæsen og kommunens civilforsvar. I øvrigt tilsigter loven at understrege den enkelte kommunalbestyrelses ansvar for og indflydelse på kommunens civilforsvar; den kommunale indflydelse i civilforsvarskommissionen styrkes, kommunernes økonomiske ansvar for civilforsvaret markeres ved omlægning af nogle statsrefusioner til generelle tilskud, og der fastsættes bestemmelser om planlægning af det kommunale civilforsvar. Loven markerer således klart, at det er den enkelte kommunalbestyrelse, der har ansvaret for det kommunale civilforsvar, hvilket er i overensstemmelse med kommunalreformen og den udvikling, der er sket på det kommunale område siden 1970.

Loven indeholder endvidere nogle administrative forenklinger og tekniske ajourføringer som f. eks. nedlæggelse af civilforsvarsrådet og de særlige civilforsvarsvurderingskommissioner, nogle ændringer inden for personalebestemmelserne og afsnittet om straffe m.v. Endelig er loven i systematisk og redaktionel henseende udtryk for en modernisering i forhold til den gældende lov.

Grundtrækkene i civilforsvarets organisation og opgaver, herunder det statslige civilforsvar, er i alt væsentligt uændrede, og staten har alene kompetence i forhold til kommunalbestyrelserne, når der er udtrykkelig hjemmel hertil, men i øvrigt forudsættes det, at civilforsvarsstyrelsen som hidtil yder råd og vejledning til kommunerne.

Loven hviler i hovedsagen på de indstillinger, der er afgivet i betænkning 860/1979 om civilforsvar og brandvæsen. Samtidig med vedtagelsen af forslag til civilforsvarslov vedtoges forslag til lov om ændring af lov om sygehusvæsen. (Sygehusberedskabet) og forslag til lov om ændring af brandloven. De to sidstnævnte love er konsekvenser af civilforsvarsloven. (Se herom under A.I. nr. 46 og A.I. nr. 70).

I betænkningen stillede indenrigsministeren ændringsforslag om ydelse af diæter til de medlemmer af civilforsvarskommissionen og beredskabskommissionen, der ikke er medlemmer af kommunalbestyrelsen. Disse ændringsforslag blev vedtaget ved 2. behandling.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 138 stemmer mod 16 (SF og VS).
Partiernes ordførere
Erik Andersen (Sønderjyllands amt) (S), Peder Sønderby (V), Gerda Møller (KF), Ernst B. Schmidt (FP), Hanne Alice Engberg (SF), Tage Dræbye (RV), Erhard Jakobsen (CD), Jens Kristian Steffensen (KrF) og Lis Starcke (DR)