Luk

Luk
Luk

Luk

L 218 Lov om uddannelses- og erhvervsvejledning

Af: Arbejdsminister Svend Auken (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 276 af 10-06-1981
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Lovens § 1 angiver den generelle målsætning for uddannelses- og erhvervsvejledning. Vejledningen har til formål at yde bistand ved valg af uddannelse eller erhverv under hensyn til den enkeltes personlige forudsætninger og ønsker og til de fremtidige beskæftigelsesmuligheder. Vejledningen skal bidrage til, at den enkelte opnår en tilfredsstillende uddannelses- og arbejdsmæssig placering.

Uddannelses- og erhvervsvejledningen skal som hidtil ydes af den offentlige arbejdsformidling, af skoler og andre, eksempelvis døgninstitutioner for børn og unge og institutioner for psykisk og fysisk handicappede.

Uanset hvor vejledningen finder sted, forudsættes den at foregå efter de samme grundprincipper.

Lovens øvrige bestemmelser angår nedsættelse og sammensætning af et råd for uddannelses- og erhvervsvejledning, som skal bidrage til udvikling og samordning af vejledningsindsatsen og fremsætte forslag i vejledningsanliggender. Rådet består af repræsentanter for såvel faglige organisationer som statslige og kommunale myndigheder. Rådet offentliggør en årlig beretning om rådets virksomhed.

Loven trådte i kraft den 1. september 1981.

Lovforslaget var udarbejdet på baggrund af betænkning nr. 900 om uddannelses- og erhvervsvejledning.

Det kom til 1. behandling sammen med forslag til lov om jobskabelse (se under A. II., nr. 1), forslag til lov om arbejdstilbud til ledige (se under A.I., nr. 3), forslag til lov om arbejdsformidling og arbejdsløshedsforsikring (Landsarbejdsnævnets og arbejdsmarkedsnævnenes sammensætning, pristalsregulering af dagpenge og efterløn m. v. (se under A.I., nr. 2) og forslag til folketingsbeslutning om de arbejdsløses rettigheder [af Kurt Hansen (VS)] (se under B. II., nr. 8).

I udvalgsbetænkningen blev der af KF og SF stillet ændringsforslag om udvidelse af rådet med en repræsentant for Dansk Kvindesamfund, af KF om en yderligere udvidelse med en repræsentant valgt af De danske Landboforeninger og Danske Husmandsforeninger i fællesskab. Mens disse ændringsforslag blev forkastet ved 2. behandling, blev et ændringsforslag fra udvalget med undtagelse af KF og VS tiltrådt af arbejdsministeren om at erstatte en repræsentant for Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger med en repræsentant valgt af landbo- og husmandsforeningerne i fællesskab, vedtaget.

Udvalgets tillægsbetænkning indeholdt en udtalelse fra arbejdsministeren om ligestilling samt et ændringsforslag af arbejdsministeren om at supplere rådet med en repræsentant for Dansk Ungdoms Fællesråd. Dette ændringsforslag blev vedtaget ved 3. behandling, og lovforslaget blev herefter vedtaget med 125 stemmer mod 19 (FP og VS). 5 (DR) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Hans Jørgen Jensen (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Knud Enggaard (V), Steen Nymann (FP), Grethe Fenger Møller (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Tage Dræbye (RV), Arne Melchior (CD), Poul H. Møller (KrF), Carl Thio Tyroll (VS), Kurt Hansen (VS) og Ib Christensen (DR)