Luk

Luk
Luk

Luk

L 223 Lov om ændring af ligningsloven.

(Formuenedslag for visse erhvervsaktiver).

Af: Minister for skatter og afgifter Mogens Lykketoft (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 300 af 10-06-1981
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Loven går ud på, at der ved opgørelsen af den skattepligtige formue gives et nedslag på 20 pct. af den hidtidige formueskattepligtige værdi for visse fysiske erhvervsaktiver.

Efter de hidtil gældende regler i ligningslovens § 18 A skal maskiner og inventar og lignende driftsmidler, som omfattes af reglerne i afsnit I i afskrivningsloven - dvs. driftsmidler, som udelukkende benyttes erhvervsmæssigt - ved opgørelsen af den skattepligtige formue ansættes til et beløb svarende til den i afskrivningslovens § 2 nævnte saldoværdi ved årets udgang.

Loven indebærer, at de nævnte driftsmidler fra og med indkomståret 1981 skal medregnes ved formueopgørelsen med et beløb svarende til den nævnte saldoværdi ved årets udgang med fradrag af 20 pct.

Loven medfører endvidere en ændret formueopgørelsesmåde for ejendomme, der benyttes til erhvervsmæssig virksomhed. Efter den hidtidige regel i statsskattelovens § 14, nr. 1, skal faste ejendomme ved formueopgørelsen medregnes med et beløb svarende til ejendomsværdien.

Endelig medfører loven den ændring, at der for ejendomme, som helt eller delvis anvendes til erhvervsformål, ved formueopgørelsen skal ske et nedslag på 20 pct. i den del af ejendomsværdien, som kan henføres til ejendommens erhvervsmæssige anvendelse. Hertil henregnes dog ikke i denne forbindelse udlejning til beboelse.

Ved 1. behandling blev lovforslaget positivt modtaget af ordførerne for S, RV, CD og KrF. Ordførerne for V, KF og FP fandt, at lovforslaget ikke var vidtgående nok, mens ordføreren for DR ikke på daværende tidspunkt kunne tage endelig stilling.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 135 stemmer mod 17 (SF, VS og DR).
Partiernes ordførere
Thomas Erik Have (S), Anders Christian Poulsen (V), Hagen Hagensen (KF), Erling Askjær Jørgensen (FP), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Niels Bollmann (CD), Preben Wilhjelm (VS) og Ole Flygaard (DR)