Luk

Luk
Luk

Luk

L 75 Lov om miljøstøtte.

Af: Miljøminister Erik Holst (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 606 af 23-12-1980
Efter 1. behandling henvist til miljø- og planlægningsudvalget.

Loven åbner mulighed for, at der i en 6-årig periode kan ydes støtte til investeringer, som foretages af erhvervsvirksomheder, der ikke ejes af det offentlige, og som vedrører:

1) projekter til indførelse af teknologi, der er mindre forurenende end den hidtil anvendte,

2) forureningsbegrænsende projekter, der er økonomisk tyngende for den enkelte virksomhed, eller

3) anlægsbidrag i forbindelse med tilslutning til offentlige spildevandsanlæg.

Støtten ydes i form af et tilskud på 25 pct. af investeringsbeløbet dog således, at der for investeringer under nr. 1 og 2 sker et fradrag for forøgede indtjeningsmuligheder. I modsætning til den hidtil gældende miljøstøttelov skal støtte til traditionelle miljøinvesteringer efter loven kun kunne ydes, når særlige forhold gør sig gældende. Det kan f. eks. være tilfældet, hvis en virksomhed får stillet skærpede eller uforudselige krav til forureningsbegrænsning, eller hvis en virksomhed - i forhold til konkurrenter i udlandet - bruger mange penge på forureningsbegrænsning. Som noget nyt giver loven mulighed for med støtte at fremme anvendelsen af ny, miljøvenlig teknologi. Virksomhederne vil ofte - særlig under de nuværende konjunkturer - tøve med indførelsen af teknologier, hvis omkostninger og virkninger for miljøet er delvis ukendte. Det er derfor vigtigt, at man via en støtteordning kan skabe incitamenter til, at virksomhederne investerer i forureningsbegrænsende og ressourcebesparende teknologi. Endvidere giver loven mulighed for, at virksomheder, der tilsluttes rensningsanlæg i årene 1981-86, kan støttes under samme betingelser som virksomheder, der blev tilsluttet i perioden 1974-80.

Til at træffe afgørelse i sager om støtte nedsætter miljøministeren i lighed med, hvad der var gældende under den tidligere lov om støtte til miljøinvesteringer, et miljøkreditråd. Rådets afgørelse kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

Endelig er der i loven en overgangsbestemmelse, der åbner mulighed for at tilgodese en række investeringer, der er støtteberettigede efter den indtil 1. januar 1981 gældende lov, men som ikke vil kunne få tilskud på grund af, at midlerne er brugt.

Under udvalgsbehandlingen drøftedes bl. a. spørgsmålet om Håndværksrådets repræsentation i miljøkreditrådet. Et af miljøministeren stillet ændringsforslag herom blev vedtaget.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 134 stemmer imod 35 (FP, SF, VS, DR og UP).
Partiernes ordførere
Svend Taanquist (S), Hans Jørgen Holm (V), Ole Maisted (FP), Niels Andersen (KF), Margrete Auken (SF), Jens Jørgen Bolvig (RV), Birgith Mogensen (CD) og Jens Kristian Steffensen (KrF)