Luk

Luk
Luk

Luk

B 8 Forslag til folketingsbeslutning om en uvildig undersøgelse vedrørende dansk energipolitik.

Samling: 1981-82 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til det energipolitiske udvalg.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til ufortøvet at lade foretage en uvildig energimæssig og økonomisk undersøgelse, der kan danne grundlag for kommende politiske beslutninger om varmeforsyningen i Danmark.«

Om baggrunden for forslaget anførtes følgende i de ledsagende bemærkninger:

»Danmarks hidtil største energiprojekt - naturgasprojektet - udvikler sig i disse år, uden at der i forvejen er gennemført nogen egentlig realøkonomisk og energimæssig undersøgelse. Der er fra lokalområder og fra anden sagkundskab fremført en række betænkeligheder over for projektets omfang.

En uvildig undersøgelse omkring naturgasprojektet bør derfor gennemføres hurtigst muligt.

Undersøgelsen bør beskæftige sig med

1. Færdiggørelsen af naturgasprojektets fase I

2. Gennemførelsen af fase II og

3. De bebudede udvidelser i svagt befolkede områder.

Undersøgelsen bør gå ud på at fastslå, i hvilket omfang der bør anvendes gas, og i hvilket omfang kraftvarme eller andre energikilder ved de forskellige områders opvarmning bør tages i anvendelse. Under hensyn hertil og under hensyn til, hvordan overskydende gas kan sælges til andre formål - evt. eksport - må det fastslås, om naturgasprojektet er nationaløkonomisk rentabelt, eller om og hvor hurtigt udbygningen bør standses.

En sådan undersøgelse bør ikke ske i regeringsregie, idet mange af de meningsbrydninger, der har været fremme, har haft regeringen som den ene part. Undersøgelsen bør ske i et uvildigt organ, evt. et snævert udvalg, hvis kommissorium og sammensætning kan drøftes nærmere under dette forslags udvalgsbehandling. Undersøgelsen bør igangsættes snarest, da folketinget ikke en gang til kan stilles i den situation, at det skal bedømme store energiinvesteringer uden tilstrækkeligt økonomisk grundlag. Dette gælder også overvejelser om at begrænse det nuværende naturgasprojekt, fase I.«

Det energipolitiske udvalg afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Jytte Hilden (S), Arne Christiansen (V), Annelise Gotfredsen (KF), John Arentoft (FP), Ole Kalnæs (SF), Lone Dybkjær (RV), Birgith Mogensen (CD) og Niels Mølgaard (DR)