Luk

Luk
Luk

Luk

B 56 Forslag til folketingsbeslutning om markedsføring af alkoholiske drikke.

Samling: 1981-82 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

I forslaget til folketingsbeslutning opfordredes regeringen til at fremsætte forslag til lov om markedsføring af alkoholiske drikke, indeholdende bestemmelser om indholdet af og formen for reklamer for stærke drikke samt bestemmelser om offentligretlige sanktioner (bødestraf) ved overtrædelse af loven.

Om baggrunden for beslutningsforslaget hedder det i de ledsagende bemærkninger bl. a.:

»På Nordisk Råds session i 1974 vedtoges den 18. februar følgende rekommandation (A 410/j):

»Nordisk Råd anbefaler regeringerne at indføre forbud mod alkoholreklame i Norden og at iværksætte en effektiv information om alkoholens skadelige virkninger, særlig over for ungdommen«.

De øvrige nordiske lande har fulgt denne rekommandation.

Danmark er således det eneste nordiske land, der endnu ikke har fulgt vedtagelsen i Nordisk Råd.

I 1981 udarbejdede indenrigsministeren udkast til forslag til lov om markedsføring af alkoholiske drikke, som blev sendt til høring hos berørte parter. Forslaget var med i regeringens lovkatalog, da folketinget åbnede den 6. oktober 1981, men var ikke med i det lovkatalog, regeringen præsenterede den 12. januar 1982.

Forslagsstillerne finder det derfor nødvendigt at fremsætte nærværende forslag, der stort set svarer til et i folketingsåret 1980- 81 fremsat forslag, [se Folketingsårbog 1980-81 B II, side 387].

Formålet med forslaget er at begrænse den opfordring til forbrug af stærke drikke, der ligger i reklamen. Alkoholmisbrug skaber menneskelige og sociale problemer og er en væsentlig årsag til de mange færdselsulykker, hvis følger belaster samfundet såvel som det enkelte menneske. Ligeledes kan kriminalitet skyldes alkohol; specielt bør nævnes, at langt de fleste tilfælde af grovere vold begås under påvirkning af alkohol.«

Udvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Hans Jørgen Jensen (S), Karen Thurøe Hansen (KF), Bjørn Elmquist (V), Inger Harms (SF), John Lawaetz (FP), Birgith Mogensen (CD), Aase Olesen (RV) og Inge Krogh (KrF)