Luk

Luk
Luk

Luk

L 121 Lov om ændring af lov om forsikringsvirksomhed.

Af: Industriminister Erling Jensen (S) Industriminister og Erling Jensen (S)
Samling: 1981-82 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 284 af 09-06-1982
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Lov om ændring af lov om forsikringsvirksomhed skal ses i sammenhæng med den samtidig vedtagne lov om ændring af lov om aktieselskaber (se under A. I., nr. 44).

Hensigten med de fleste ændringer i lov om forsikringsvirksomhed er at ajourføre loven i overensstemmelse med de samtidig vedtagne ændringer i aktieselskabsloven, således at de to love i princippet svarer til hinanden. For reglerne om fusion gælder dog, at de har måttet tilpasses anvendelsen på gensidige forsikringsselskaber, ligesom man opretholder den gældende ordning, hvorefter forsikringstilsynets godkendelse af fusioner er en gyldighedsbetingelse.

Ud over de ændringer, der er en overførelse af de tilsvarende regler fra aktieselskabsloven, indeholder lov om ændring af lov om forsikringsvirksomhed to mere væsentlige ændringer:

Regnskabsreglerne for livsforsikringsselskaber gøres anvendelige på de såkaldte tværgående pensionskasser, hvilket bl. a. bevirker, at deres årsregnskaber bliver offentligt tilgængelige.

Forsikringsselskaber, der under en gensidig hæftelsesordning i bygningsbrandforsikring opfylder et likviderende selskabs forsikringsforpligtelser, får ret til forlods dækning for disse krav i det pågældende selskabs genforsikringskontrakter.

Endelig indebærer loven en række mindre ændringer, som udviklingen siden den hidtil gældende lovs vedtagelse har skabt behov for.

Loven træder i kraft den 1. januar 1983, bortset fra reglerne om aktionærlån, der trådte i kraft dagen efter bekendtgørelsen i Lovtidende.

Herudover er der fastsat visse overgangsbestemmelser.

Lovforslaget blev fremsat og behandlet sammen med forslag til lov om ændring af lov. om aktieselskaber og forslag til lov om ændring af lov om anpartsselskaber, se de nærmest foranstående sager.

Om baggrunden m.m. for lovforslaget henvises der til omtalen heraf under lov om ændring af lov om aktieselskaber.

Ved 3. behandling blev nærværende lovforslag vedtaget med 89 stemmer mod 58 (KF, V, FP og KrF), mens 11 (CD) hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Christian Kelm-Hansen (S), Henning Baunbæk Dyremose (KF), Uffe Ellemann-Jensen (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Holger K. Nielsen (SF), Erling Askjær Jørgensen (FP), Carl Hahn (CD) og Janne Normann (RV)