Luk

Luk
Luk

Luk

L 158 Forslag til lov om ændring af lov om afgift af parfumer, toiletmidler m.v.

Samling: 1981-82 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter lovforslaget skulle de bestemmelser i loven, der kræver brug af prismærker i forbindelse med beregningen af afgift af parfumer m.v., ophæves, og i stedet blev det foreslået at lade afgiften udgøre 83 pct. af højeste engrospris, beregnet på grundlag af fabrikantens/importørens pris ekskl. afgift, merværdiafgift og ekstra rabatter af enhver art ved salg til detailhandler. For frisørsaloner foresloges dog en lavere afgiftssats, nemlig 51 pct., i overensstemmelse med den nuværende praksis, idet der ikke i frisørsaloner sker et videresalg af produkterne, men et forbrug.

Om baggrunden for lovforslaget hedder det i de ledsagende bemærkninger bl.a.:

»Dette lovforslag skal ses som et led i bestræbelserne for at afskaffe unødvendigt bureaukrati.

Parfumeafgiften opkræves i dag hos fabrikanter og importører og beregnes på grundlag af forbruget af prismærker, der udleveres af direktoratet for toldvæsenet til de registrerede virksomheder.

Dette betyder, at importerede produkter skal pakkes ud, påsættes de af toldvæsenet udleverede prismærker og igen lægges i de originale emballager, inden de distribueres til butikkerne.

Denne besværlige og overflødige fremgangsmåde pålægger parfumebranchen store ulemper og omkostninger og betyder væsentligt dyrere varer for forbrugerne.«

Ved 1. behandling gav såvel ministeren for skatter og afgifter som flere af de øvrige partiers ordførere udtryk for nogen skepsis med hensyn til, om lovforslaget ville medføre forenklinger for erhvervslivet og besparelser for forbrugerne, således som det var anført i de ledsagende bemærkninger.

Udvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Børge Bakholt (S), Henning Baunbæk Dyremose (KF), Anders Christian Poulsen (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Anker Tang Sørensen (FP), Niels Bollmann (CD) og Aase Olesen (RV)