Luk

Luk
Luk

Luk

L 220 Lov om ændring af lov om statstilskud til udnyttelse af vedvarende energikilder m.v.

Af: Energiminister Poul Nielson (S)
Samling: 1981-82 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 309 af 09-06-1982
Efter 1. behandling henvist til det energipolitiske udvalg.

Ved loven øges tilskudsprocenten til udnyttelse af vedvarende energikilder fra højst 20 pct. til højst 30 pct. af de tilskudsberettigede anlægsudgifter.

Endvidere hæves beløbsgrænsen for anlægsudgifterne på 350.000 kr. vedr. kravet om energistyrelsens behandling af støtteansøgninger til 550.000 kr.

Endelig medfører loven, at tilskudsbeløbet fremtidig medtages på finansloven som en lovbunden udgift.

Om baggrunden for lovforslaget oplyste energiministeren bl.a. følgende i den skriftlige fremsættelse:

»Det er regeringens energipolitiske målsætning at søge udbygningen af vedvarende energianlæg fremmet. De seneste måneders aktivitet på området har vist en nedgang i antallet af solgte anlæg, specielt solvarmeanlæg og vindmøller. Dette har medført, at der nu er risiko for, at flere vindmøllefabrikanter vil gå konkurs, såfremt der ikke snart skabes et bedre hjemmemarked for vindmøller.

Regeringen foreslår på denne baggrund en ændring af tilskudsprocenten fra maksimalt 20 til maksimalt 30 for hermed at medvirke til at skabe et øget marked for bl.a. vindmøller. Tilskudsprocenten for varmepumper vil i 1982 fortsat være 10, og det er hensigten, at tilskud til varmepumper skal bortfalde i 1983.

Der vil ligesom tidligere i medfør af støtteordningen blive afsat midler til drift og etablering af prøvestationer, og det er hensigten, at prøvestationen for varmepumper skal fortsætte også efter 1982, idet det vil være ønskeligt, at der fortsat kan ydes teknologisk service til fabrikanterne og formidles information til både brugere og fabrikanter.«

I øvrigt anføres følgende om tilskudsprocenterne i lovforslagets bemærkninger:

»Tilskudsprocenterne for de kommende år fastsættes af energiministeren efter samråd med folketingets energipolitiske udvalg. Fastsættelsen sker under hensyntagen til de enkelte anlægstypers rentabilitet. Som følge heraf forventes tilskud til varmepumpeanlæg at bortfalde fra årsskiftet 1982/83.«

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 146 stemmer mod 16 (FP).
Partiernes ordførere
Mette Groes (S), Annelise Gotfredsen (KF), Ivar Hansen (V), Ole Kalnæs (SF), Ole Maisted (FP), Birgith Mogensen (CD), Lone Dybkjær (RV) og Jens Kristian Steffensen (KrF)