Luk

Luk
Luk

Luk

L 68 Lov om hjemmeværnet.

Af: Forsvarsminister Poul Søgaard (S)
Samling: 1981-82 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 231 af 26-05-1982
Efter 1. behandling henvist til forsvarsudvalget.

Ved loven, der er trådt i kraft den 1. juli 1982, fastsættes bestemmelser om hjemmeværnets formål, organisation, personel, uddannelsesforhold m.v., og loven tilvejebringer forudsætninger for, at hjemmeværnet kan udvikles i overensstemmelse med det øvrige forsvar.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til lov om forsvarets organisation m.v. og forslag til lov om forsvarets personel. (Se A. I. nr. 35 og 37).

Af de almindelige bemærkninger til lovforslaget fremgår bl.a., at der ikke er tilsigtet nogen ændring med hensyn til hjemmeværnets grundlæggende idé om social, aldersmæssig og geografisk bredde samt det bærende princip om frivillighed.

Ved hjemmeværnslovens revison i 1973 blev hjemmeværnets centrale ledelse samlet i hjemmeværnskommandoen. Denne ordning har fungeret efter hensigten, og der er ikke med lovforslaget tilsigtet nogen ændring på dette område. Det er imidlertid fundet hensigtsmæssigt, at der ikke lovmæssigt er hindringer for en videre tilpasning af hjemmeværnskommandoens sammensætning m.v.

Bl.a. foranlediget af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. foregår der i forsvaret en udvikling, som må forventes videreført i de kommende år. Sideløbende hermed må spørgsmålet om opretholdelse af de særlige kvindekorps i hjemmeværnet på længere sigt tages op til vurdering. Det er derfor fundet hensigtsmæssigt, at der ikke lovmæssigt er fastsat bestemmelser vedrørende kvindekorpsene.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 113 stemmer mod 30 (SF, RV og VS). Ingen undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Knud Damgaard (S), Robert Pedersen (S), Palle Simonsen (KF), Arne Christiansen (V), Mette Madsen (V), Gert Petersen (SF), John Arentoft (FP), Niels Bollmann (CD), Jens Bilgrav-Nielsen (RV) og Steen Folke (VS)