Luk

Luk
Luk

Luk

L 70 Forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning.

(Øget lokal medbestemmelse).

Af: Ole Kalnæs (SF), Tommy Dinesen (SF), Birthe Hansen (SF) og Ebba Strange (SF)
Samling: 1981-82 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til det energipolitiske udvalg.

Da der er tale om en uændret genfremsættelse af et i folketingsårets 1. samling fremsat lovforslag, henvises til omtalen foran under 1. samling, A.II, nr. 60.

Om baggrunden for lovforslaget oplystes følgende i den skriftlige fremsættelse:

»Formålet med dette lovforslag er at sikre øget lokal medbestemmelse i varmeplanlægningen.

Energiministeren har med den gældende lov næsten ubegrænsede magtbeføjelser. Den lokale befolkning må selv gennem kommunalbestyrelsen have ret til at udforme den lokale varmeforsyning - have ret til at satse ekstraordinært på udnyttelse af lokal overskudsvarme, halmforbrænding, vedvarende energi og isolering - have ret til at vælge, om man vil føre naturgassen ud i de enkelte huse eller lave fjernvarmeanlæg og udnytte naturgassen på den måde, evt. gennem lokalt kraftvarmeværk eller varmepumpe.

Energiministerens beføjelser må begrænses til at kunne påbyde, hvilken type fossilt brændsel (naturgas, olie eller kul) der skal anvendes i det omfang, det er nødvendigt at tilføre sådanne brændsler til opvarmning.

Det betyder i konkrete tilfælde, at det bliver en lokal afgørelse, om man skal udvide fjernvarmenet og halmforbrændingsanlæg eller anlægge lokalt naturgasnet.

Herudover foreslås en debatperiode på seks måneder i begyndelsen af varmeplanlægningen i de kommuner, der ikke har fremskyndet planlægning efter overgangsbestemmelserne. Formålet hermed er at fremme den offentlige debat om varmeplanlægningen, inden der er taget bindende beslutninger.«

Det energipolitiske udvalg afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Mette Groes (S), Annelise Gotfredsen (KF), Lennart Larsson (V), Ole Kalnæs (SF), Ole Maisted (FP), Birgith Mogensen (CD), Lone Dybkjær (RV), Mikael Lennart Waldorff (VS) og Jens Kristian Steffensen (KrF)