Luk

Luk
Luk

Luk

B 24 Folketingsbeslutning om Nordvestjysk Folkecenter for Vedvarende Energi

Samling: 1982-83
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. behandling henvist til energipolitisk udvalg.

Folketingsbeslutningen har følgende ordlyd: »Folketinget opfordrer regeringen til at skabe bevillingsmæssigt grundlag for etablering og drift af den selvejende institution Nordvestjysk Folkecenter for Vedvarende Energi.«

Om baggrunden for forslaget anførtes bl.a. følgende i de ledsagende bemærkninger:

»Nordvestjysk Folkecenter for Vedvarende Energi blev stiftet den 8. marts 1982. I bilaget til forslaget er angivet bestyrelsens sammensætning og vedtægterne for centret. Det er desuden tanken at oprette en kontaktgruppe med repræsentanter for relevante erhvervsorganisationer, forbrugerorganisationer, offentlige myndigheder og forskningsinstitutioner.

Formålet med centret er at skabe et kompetent og kreativt miljø, således at produktionsviden om vedvarende energianlæg, hovedsagelig solvarmeanlæg, vindkraftanlæg, biogasanlæg og passivsolhuse, bliver alment tilgængelig. Centrets målgrupper bliver primært producenter inden for håndværk og mindre industri og deres brancheforeninger, kommuner og relevante organisationer på arbejdsløshedsbekæmpelsesområdet samt u-Iandsforeninger og Danida.

Centrets opgave bliver således at foretage teknologitilpasning og aktiv teknologispredning på området vedvarende energi. Det vil foregå som teknisk-økonomisk udviklingsarbejde centreret om prototypeudvikling og udarbejdelse af produktionshåndbøger samt samarbejde med respektive brancheforeninger og interesseorganisationer.

Forslaget er i øvrigt blandt andet inspireret af landbrugets vidensformidlingsordninger med forsøgsvirksomhed, konsulenter og fagpresse, som har gjort viden tilgængelig for alle landbrugere uanset den enkeltes økonomiske kapacitet.

Centret etableres principielt for en 5 års periode med 100 pct. offentlig finansiering. Efter 4 år skal der tages stilling til, om centret skal fortsætte ud over de fem år og i bekræftende fald hvorledes.«

I flertalsindstillingen fra socialdemokratiets, socialistisk folkepartis og det radikale venstres medlemmer af udvalget er anført følgende vedr. bevillingerne til centret m.v.:

»Flertallet indstiller, at der i indeværende finansår inden 1. juli ydes 3 mill. kr. til centrets etablering af demonstrationsanlæg, kontorfaciliteter m.v. og driftsudgifter i perioden 1. juli 1983 til 31. december 1986.

Herudover indstilles, at der bevilges 250.000 kr. i 1983 og 500.000 kr. i hvert af de følgende 3 år til basisdrift af centret. Disse beløb kan øges til 2 mill. kr. årligt - forudsat tilsvarende støtte fra anden side, f.eks. amt, kommuner, privat indsamlede midler og fonde.

En forlængelse af statsstøtten ud over denne periode forudsætter, at energiministeren i 1986 tager skridt til at forlænge det bevillingsmæssige grundlag gennem et nyt aktstykke eller gennem optagelse på finansloven. Flertallets indstilling vil afhænge af, hvorledes centrets udvikling er forløbet.

Centret vil kunne søge om støtte til sine udviklingsprojekter fra alle offentlige støtteordninger, altså også ordninger i energiministeriets regie, ligesom de undervisningsmæssige og højskoleprægede aktiviteter, som projektet omfatter, vil kunne søges finansieret af andre offentlige midler i det omfang, der er mulighed herfor.«

Ved 2. (sidste) behandling blev forslaget vedtaget med 83 stemmer mod 14 (FP og Barsøe-Carnfeldt) medens 59 (KF, V, CD og KrF) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Mette Groes (S), Niels Ahlmann-Ohlsen (KF), Svend Erik Hovmand (V), Alfred Andersen (SF), Ole Maisted (FP) og Lone Dybkjær (RV)