Luk

Luk
Luk

Luk

B 56 Forslag til folketingsbeslutning om sikring af danske søfolks rettigheder ved ulovlige transporter

Samling: 1982-83
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget pålægger regeringen inden den 1. marts 1983 at fremsætte lovforslag, som sikrer danske søfolk følgende rettigheder:

1. Der gives danske søfolk ret til betalt hjemrejse og afmønstring uden 5 ugers karantæne fra arbejdsløshedskassen, hvis det opdages, at skibet sejler med ulovlig last, f.eks. våben til Sydafrika.

2. Der gives de forskellige gruppers tillids- og sikkerhedsrepræsentanter om bord i danske skibe fuld orientering om, hvad det pågældende skib laster i de havne, skibet anløber.

På mindre skibe eller skibe uden tillids- og sikkerhedsrepræsentanter gives orientering til samtlige forhyrede.

3. Det er skibsførerens eller dennes stedfortræders pligt at rapportere til det nærmeste danske konsulat, ambassade eller danske myndigheder, hvis der er mistanke eller viden om, at lasten indeholder våben, ammunition eller lignende, der strider mod internationale resolutioner og konventioner, hvor Danmark er medunderskriver, eller dansk lovgivning.«

Som baggrund for forslaget er der i dets ledsagende bemærkninger bl.a. anført følgende:

»Oplysninger i TV-udsendelsen »Armscor« og artikler i pressen har vist, at danske skibe har fragtet våben og ammunition til Sydafrika, selv om Danmark er bundet af FNs sikkerhedsråds resolution nr. 418 af 4. november 1977.

Selv om besætningen har haft formodning om, at lasten var ulovlig på baggrund af sikkerhedsrådets resolution, har det ikke været muligt for besætningens medlemmer at få fuld sikkerhed herfor, og det vil koste en søfarende egen hjemrejse samt 5 ugers karantæne fra arbejdsløshedskassen, hvis man over for skibsføreren gør krav på at afmønstre, selv om der er sikkerhed for, at skibet fører en last i strid med internationale vedtagelser.

Derfor bør konsulat eller ambassade udlægge udgiften for de søfarendes hjemrejse, hvorefter staten må gøre sine krav gældende over for rederen sammen med de andre retlige aspekter, der ligger i sagen. «

Ved beslutningsforslagets 1. behandling blev forslaget overvejende positivt modtaget af ordførerne fra RV og VS, mens industriministeren og de øvrige ordførere på flere områder var afvisende over for forslaget.

Udvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Arne Jensen (S), Henning Andersen (KF), Arne Christiansen (V), Tommy Dinesen (SF), Børge Halvgaard (FP), Carl Hahn (CD), Janne Normann (RV), Anne Grete Holmsgaard (VS) og Inge Krogh (KrF)