Luk

Luk
Luk

Luk

B 82 Forslag til folketingsbeslutning vedrørende produktion og eksport af krigsmateriel

Samling: 1982-83
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Ifølge forslaget til folketingsbeslutning opfordredes regeringen til at fremsætte forslag til revision af loven om kontrol med tilvirkning af krigsmateriel m.m. efter følgende retningslinier:

1. Definitionen af, hvad der forstås ved krigsmateriel, gøres tidssvarende, således at krigsmateriel bringes til at omfatte ikke blot våben i egentlig forstand, men også komponenter og know-how m.v.

2. Der gennemføres forbud imod eksport af krigsmateriel til andre end de nordiske lande og NATO-lande.

3. Der udpeges et tilsynsråd, der fører tilsynet med det eksisterende statens våbenkontrol. Hvert af de i folketingets finansudvalg repræsenterede partier udpeger et medlem til tilsynsrådet.

4. Tilsynsrådet afgiver hvert år til folketinget en offentlig beretning om sin virksomhed, herunder omfanget og arten af tilladelser til tilvirkning af krigsmateriel.

5. Der indføres ret til at nægte at medvirke til tilvirkning af krigsmateriel m.v. uden fortabelse af rettigheder.

Forslaget til folketingsbeslutning er en delvis genfremsættelse af et tidligere i folketingsåret 1977-78 fremsat forslag, se Folketingsårbog 1977-78 s. 489 f.

Ved 1. behandlingen blev forslaget til folketingsbeslutning positivt modtaget af ordførerne fra SF og VS, mens de øvrige partiers ordførere afviste forslaget.

Retsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Jimmy Stahr (S), Hagen Hagensen (KF), Henrik Toft (V), Pelle Voigt (SF), Knud Lind (FP), Grethe Kindberg Jørgensen (CD), Niels Helveg Petersen (RV) og Preben Wilhjelm (VS)