Luk

Luk
Luk

Luk

L 13 Lov om stop for avancer m.v.

Af: Industriminister Ib Stetter (KF)
Samling: 1982-83
Status: Stadfæstet
Lov nr. 546 af 18-10-1982
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Efter loven må virksomheder inden for industri, håndværk og handel ved erhvervsmæssigt salg af varer her i landet ikke forhøje den senest for den 5. oktober 1982 lovligt beregnede absolutte bruttoavance pr. vareenhed med mere, end hvad der medgår til omkostninger, som er indtruffet siden den seneste prisfastsættelse, og som er en følge af visse nærmere angivne forhold, som de enkelte virksomheder ikke selv har indflydelse på.

Efter loven er der i princippet således ikke plads til andre indtægtsstigninger, end hvad der følger af aktivitetsudvidelser og forbedret effektivitet.

Loven, der trådte i kraft dagen after bekendtgørelsen i Lovtidende, har gyldighed til og med den 27. februar 1983. Industriministeren kan dog bestemme, at loven fortsat skal have gyldighed fra den 28. februar 1983, dog længst til den 1. april 1983.

Lovforslaget fremsattes og behandledes sammen med forslag til lov om begrænsning af udbytter, tantieme og vederlag m.m. og forslag til lov om ændring af lov om priser og avancer (se nærmest foranstående og nærmest følgende sag). De tre lovforslag skal ses i sammenhæng med regeringens øvrige indkomstpolitiske foranstaltninger.

Efter det oprindelige lovforslag var også offentlige og koncessionerede virksomheders salg af varer og levering af transport- og tjenesteydelser omfattet af lovens bestemmelser, men ved vedtagelse af et ændringsforslag stillet af industriministeren blev dette område undtaget fra lovens bestemmelser.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 89 stemmer (KF, V, FP, CD, RV, KrF og Barsøe-Carnfeldt (UP)) mod 5 (VS); 77 (S og SF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Tove Lindbo Larsen (S), Bernt Johan Collet (KF), Arne Christiansen (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Erling Askjær Jørgensen (FP), Carl Hahn (CD), Janne Normann (RV), Anne Grete Holmsgaard (VS) og Inge Krogh (KrF)