Luk

Luk
Luk

Luk

L 211 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og færdselsloven.

(Behandling af straffesager, isolation, varetægtsfængsling m.v.).

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1982-83
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Lovforslaget havde bl.a. til fomål at give grundlag for en forenkling af sagsbehandlingen såvel ved anklagemyndigheden gennem overførelse af påtalekompetencen i typisk ukomplicerede straffelovsovertrædelser fra statsadvokaterne til politimestrene som ved domstolene gennem en udvidelse af adgangen til udenretlige afgørelser af straffesager. Forslaget tilsigter endvidere en væsentlig begrænsning af isolation af varetægtsarrestanter ved en skærpelse af betingelserne for isolation og ved tidsbegrænsning for anvendelsen af isolation. Endelig indeholdt forslaget regler, der gav mulighed for varetægtsfængsling i visse kvalificerede sager om vold mod sagesløs.

Forslaget om isolation af varetægtsarrestanter er udformet i overensstemmelse med flertalsforslagene i en betænkning fra justitsministeriets strafferetsplejeudvalg, betænkning nr. 975/1983, mens reglerne om varetægtsfængsling i visse voldssager er udarbejdet på grundlag af et lovudkast i strafferetsplejeudvalgets betænkning nr. 978/1983.

Lovforslaget blev ved 1. behandling afvist af ordførerne fra SF og VS, mens de øvrige ordførere gav udtryk for, at det var et omfattende lovforslag, og navnlig den del af forslaget, der vedrørte isolation og varetægtsfængsling, måtte undersøges nærmere. For så vidt angik reglerne for isolation af varetægtsfængsling afviste Bernhard Baunsgaard (RV) forslaget og henviste til det af det radikale venstre fremsatte lovforslag om ændring af lov om rettens pleje og borgerlig straffelov (ændring af regler for isolation af varetægtsfængslede) (A II, nr. 42). Forslaget til ændrede regler om varetægtsfængsling blev afvist af både S' og RVs ordførere.

Retsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Jimmy Stahr (S), Hagen Hagensen (KF), Bjørn Elmquist (V), Ebba Strange (SF), Hans Erik Jacobsen (FP), Grethe Kindberg Jørgensen (CD), Bernhard Baunsgaard (RV), Preben Wilhjelm (VS) og Inge Krogh (KrF)