Luk

Luk
Luk

Luk

L 57 Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse.

(Særlig forældelsesfrist).

Samling: 1982-83
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til miljø- og planlægningsudvalget.

Lovforslaget gik ud på at indføre en længere forældelsesfrist end de gældende 2 år for overtrædelse af miljøbeskyttelsesloven. Det blev således foreslået, at forældelsesfristen for strafansvaret skulle være 5 år i en række sager. Den 5-årige forældelsesfrist er primært beregnet for at sikre tid til den fornødne myndighedsbehandling. Det blev endvidere foreslået, at forældelsesfristen regnes fra det tidspunkt, da de pågældende overtrædelser er kommet til tilsynsmyndighedens kundskab, og at forældelsesfristen afbrydes ved rettergangsskridt eller udenretlig afhøring, hvorved den pågældende er betegnet som sigtet eller afhørt med en sigtets retsstilling.

Om baggrunden for lovforslaget hedder det i fremsættelsen bl.a., at de senere års omfattende miljøsager og i særlig grad Cheminovasagen har afsløret, at det er yderst vanskeligt at retsforfølge de miljølovsbrud, der har fundet sted. Dette har en nøje sammenhæng med karakteren af miljølovsovertrædelser, der hyppigst rammer en mere ubestemt kreds af personer og interesser. Opdagelse og anmeldelse vil derfor ofte ske lang tid efter begåelsen af lovovertrædelserne. Efterforskningen, der foretages af politiet, vil ske i nært samarbejde med de kommunale myndigheder, der har tilsynet med overholdelse af lovens bestemmelser. Efterforskningsarbejdet vil derfor være tidkrævende, og der kan således nemt hengå et betydeligt tidsrum, inden spørgsmålet om sigtelse og tiltale kan afklares. I mellemtiden kan lovovertrædelsen være blevet forældet, således som reglerne er indrettede i dag.

Lovforslaget blev under 1. behandlingen positivt modtaget af en række ordførere. Miljøministeren fandt også, at der på nogle områder var behov for en forlængelse af forældelsesfristen for miljølovsovertrædelser, men han fandt, at en revision af miljøbeskyttelsesloven på dette område måtte afvente betænkningen fra udvalget vedrørende håndhævelsen af de bygge- og miljøretlige bestemmelser.

Miljø- og planlægningsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Ole Løvig Simonsen (S), Ole Bernt Henriksen (KF), Peder Sønderby (V), Margrete Auken (SF), Carl Hahn (CD), Ole Maisted (FP), Tage Dræbye (RV), Mikael Lennart Waldorff (VS) og Jens Kristian Steffensen (KrF)