Luk

Luk
Luk

Luk

B 16 Folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af overenskomsten af 15. juni 1983 om ændring af samarbejdsoverenskomsten af 23. marts 1962 mellem Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige

Af: Minister for nordiske anliggender Christian Christensen (KrF)
Samling: 1983-84 (1. samling)
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Med folketingsbeslutningen meddelte folketinget sit samtykke til Danmarks ratifikation af overenskomsten af 15. juni 1983 om ændring af samarbejdsoverenskomsten af 23. marts 1962.

Beslutningsforslaget blev fremsat og ved 1. behandling behandlet sammen med forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af overenskomsten af 15. juni 1983 om ændring af overenskomsten af 6. november 1972 mellem Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige om samarbejde på transport- og kommunikationsområdet og forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af aftalen af 13. juni 1983 om ændring af aftalen af 15. marts 1971 mellem Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige om kulturelt samarbejde (se de 2 nærmest følgende sager).

Hensigten med ændringerne i samarbejdsoverenskomsten var at imødekomme - i det omfang det havde været muligt at opnå enighed herom mellem de nordiske lande - et bl.a. fra den danske regering fremsat ønske om at give Færøerne, Grønland og Åland en tilfredsstillende repræsentation i Nordisk Råd. Om ændringerne hed det i de ledsagende bemærkninger til beslutningsforslaget:

»Hovedsigtet med ændringerne fastslås i artikel 44, hvor det udtales, at i Nordisk Råd samarbejder de nordiske landes samt Færøernes, Grønlands og Ålands folkevalgte forsamlinger, landenes regeringer, Færøernes landsstyre, Grønlands landsstyre samt Ålands landskapstyrelse.

I henhold til artikel 47 vælger Danmarks folketing 16 medlemmer, der svarer til det antal, tinget også hidtil har haft ret til at vælge, mens Færøernes lagting vælger to medlemmer og Grønlands landsting to medlemmer.

Danmarks Riges delegation består ifølge artikel 48 af de af folketinget valgte medlemmer og de af regeringen udpegede repræsentanter samt af Færøernes og Grønlands delegationer, der omfatter de valgte medlemmer og repræsentanter for henholdsvis Færøernes landsstyre og Grønlands landsstyre.

Ifølge artikel 60 deltager Færøernes landsstyre og Grønlands landsstyre direkte i Nordisk Ministerråds arbejde.«

Beslutningsforslaget gik efter 1. behandling direkte til 2. (sidste) behandling, hvor det vedtoges med 126 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV, VS, KrF, Preben Lange (Grønl.), Askjær Jørgensen (UP) og Thorndahl (UP)) mod 10 (FP).
Partiernes ordførere
Robert Pedersen (S), Karen Højte Jensen (KF), Peder Sønderby (V), Inger Harms (SF), Jørgen Kruse Rasmussen (CD), Børge Halvgaard (FP), Janne Normann (RV) og Steen Folke (VS)