Luk

Luk
Luk

Luk

B 56 Forslag til folketingsbeslutning om forbedrede vilkår for kvindeforskning

Samling: 1983-84 (1. samling)
Status: Bortfaldet
I forslaget til folketingsbeslutning opfordredes regeringen til at fremsætte lovforslag om forbedrede vilkår for kvindeforskningen. Lovforslaget skulle fremsættes så betids, at det kunne færdigbehandles i den pågældende folketingssamling, og skulle indeholde følgende:

1) Der forudsættes ydet særlige bevillinger til lokale centre for kvindeforskningen og kvindelige forskere med udgangspunkt i de tværvidenskabelige kvindeforskningsmiljøer, som er blevet dannet i og uden for de højere læreanstalter i de sidste par år, og til opbygning af sådanne.

2) Ydelse af en særlig bevilling til ligestillingsrådet til finansiering af forsknings- og udredningsarbejde inden for kvinde- og ligestillingssektoren.

3) En særlig bevilling gives med henblik på oprettelse af videnskabelige heltidsstillinger ved højere læreanstalter eller tilsvarende forskningsinstitutioner til kvindeforskning og undervisning i kvindeforskning.

4) Der gives offentlig støtte til en udbygning af kvindeforskningens informations-, dokumentations-, registrerings- og arkivopbygningsvirksomhed.

5) De råd og udvalg, der som forskningsrådene har ansvar for fordelingen af offentlige forskningsmidler, eller de faglige landsudvalg, der fungerer som rådgivende instans for direktoratet for de videregående uddannelser, opfordres til aktivt at bestræbe sig på, at der sker en øget rekruttering og tilgang af kvinder til forskningen, og at kvindelige synsvinkler på forskningen generelt tilgodeses.

6) Ved udpegelse af medlemmer til de i punkt 5 nævnte offentlige råd og udvalg sikres en mere ligelig repræsentation af kvinder og mænd.

7) De højere læreanstalter opfordres til på linje med forskningsrådene m.v., jfr. punkt 5, i deres ansættelsespolitik at tilstræbe en forøgelse af antallet af kvindelige forskere og til, at kvindelige synsvinkler generelt opprioriteres i forskningen.

8) Der gives økonomisk støtte til formidlingen af kvindeforskningens resultater til et bredere publikum end forskerne selv.

9) Der fastsættes en økonomisk ramme, der mindst indeholder 1,5 mill. kr. i 1984, 4 mill. kr. i 1985, 5,5 mill. kr. i 1986 og 7 mill. kr. i 1987 og fremefter (i 1983-kr.).

10) Der skal nedsættes et fordelingsudvalg bestående af 1 repræsentant for hvert af de 5 universiteter og centre samt 2 udpeget i fællesskab af DTH, handelshøjskolerne og Danmarks lærerhøjskole.

11) Der skal fastsættes retningslinjer for, hvordan evaluering af kvindeforskningen skal ske. Der gives pålæg til de højere læreanstalter, hvortil de økonomiske midler skal gå, om at optage en særskilt beretning om denne virksomhed i årsberetningen, ligesom ligestillingsaktiviteter i øvrigt bør optages.

På grund af udskrivning af valg til folketinget kom beslutningsforslaget ikke til I. behandling.

Beslutningsforslaget blev i øvrigt genfremsat og behandlet i folketingsårets 2. samling, se B.II. nr. 107, 2. samling.