Luk

Luk
Luk

Luk

L 44 Forslag til lov om ophævelse af lov om talsmænd og klageadgang for menige af det militære personel

Af: Forsvarsminister Hans Engell ()
Samling: 1983-84 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til forsvarsudvalget.

Ved lovforslaget ophæves kapitel II om klageadgang, jfr. lov nr. 200 af 11. juni 1954 om talsmænd og klageadgang for menige af det militære personel.

Af lovforslagets bemærkninger fremgår bl.a., at der ved den militære retsplejelov, jfr. § 43 i lov nr. 218 af 26. april 1973, oprettedes disciplinarnævn og ankenævn til behandling af klagesager vedrørende pålæggelse af disciplinarmidler i militære straffesager. Som følge heraf faldt antallet af sager, der behandles af det i henhold til § 11 i forannævnte lov af 1954 nedsatte klageudvalg, fra ca. 30 årlig i tidsrummet 1954-1973 til ca. 5 årlig fra 1974. I de seneste 5 år har antallet af sådanne sager ikke oversteget 2 pr. år. Der ses herefter ikke længere at være behov for den særlige klageadgang, der er indeholdt i kapitel II i loven af 1954.

Ved lovens ophævelse vil det menige personels adgang til at klage over foresatte eller foranstående kunne ske i overensstemmelse med de almindelige klageregler.

Det bemærkes, at bestemmelserne om samarbejdsforhold i forsvaret, herunder bestemmelserne om talsmænd, er indeholdt i lov nr. 244 af 7. juni 1967 om samarbejdsforholdene i forsvaret.

Lovforslaget fik ved 1. behandling en positiv modtagelse fra samtlige ordførere.

Forsvarsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Ole Løvig Simonsen (S), Bo Kristensen (KF), Peder Sønderby (V), Pelle Voigt (SF), Grethe Lyngs (CD), John Arentoft (FP), Janne Normann (RV), Steen Folke (VS) og Jens Kristian Steffensen (KrF)