Luk

Luk
Luk

Luk

L 48 Lov om støtte til de små øsamfund

(trafikstøtte m.v.).

Af: Miljøminister Christian Christensen (KrF)
Samling: 1983-84 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 620 af 21-12-1983
Efter 1. behandling henvist til miljø- og planlægningsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven viderefører den midlertidige offentlige støtte til trafikbetjeningen af en række små øer i Danmark, der har været ydet siden 1975.

Støtten er en ren driftsstøtte og vedrører ikke anskaffelse af nye færger, havneanlæg eller henlæggelser til disse formål.

I erkendelse af, at staten må tage et medansvar for opretholdelse af færgedriften i videre omfang, vil miljøministeren bede planstyrelsen om bl.a. i samarbejde med de kommunale organisationer og Sammenslutningen af Danske Småøer at vurdere investeringsbehovet og finansieringsmulighederne. Denne analyse skal foreligge senest den 1. oktober 1985. Ministeren vil desuden søge de bevilgende myndigheders tilslutning til, at der afsættes et beløb på 2 mill. kr. i perioden indtil da til hjælp til anskaffelse af nye færger i akutte tilfælde og under forudsætning af, at amtskommuner og kommuner deltager med mindst samme beløb.

Ud over trafikstøtteordningen gives der hjemmel til, at der kan ydes støtte til forsøgsprojekter og lignende, der har betydning for at sikre levevilkårene på de enkelte øer.

Ved 1. behandling fik lovforslaget en positiv modtagelse af samtlige ordførere. Ordføreren for fremskridtspartiet fandt imidlertid at støtte til trafikbetjeningen burde finansieres af tipsmidler og evt. ved en besparelse på u-landsbevillingerne.

I udvalgets betænkning stillede miljøministeren ændringsforslag om, at trafikbetjeningen af Mandø også skulle omfattes af støtteordningen, og at loven skulle optages til revision i folketingsåret 1986-87. Disse ændringsforslag blev vedtaget ved lovforslagets 2. behandling.

Lovforslaget vedtoges med 146 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV, VS, KrF, Askjær Jørgensen (UP) og Thorndahl (UP)) mod 10 (FP).
Partiernes ordførere
Ole Løvig Simonsen (S), Kaj Ikast (KF), Povl Brøndsted (V), Erik Hove Sørensen (SF), Grethe Kindberg Jørgensen (CD), John Arentoft (FP), Tage Dræbye (RV), Anne Grete Holmsgaard (VS) og Jens Kristian Steffensen (KrF)