Luk

Luk
Luk

Luk

B 114 Folketingsbeslutning om et 10 punkts program for voksenundervisning og folkeoplysning

Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget.

Folketingsbeslutningen opfordrer regeringen til at tage initiativer til at forbedre rammerne for udviklingen af voksenundervisningen og folkeoplysningen samt øge voksnes muligheder for deltagelse heri.

I 10 punkter opregnes de principper, der skal lægges til grund ved gennemførelse heraf.

Punkt 1 omhandler grundprincipperne for udviklingen.

Punkt 2-4 beskriver virksomheden inden for voksenundervisningens og folkeoplysningens 3 hovedområder. Punkt 5 gør rede for, hvilke grupper der især bør prioriteres. Punkt 6 og 7 omhandler de økonomiske og arbejdsmæssige forudsætninger for deltagelse. Punkt 8 skildrer forsøgs- og udviklingsarbejdets rolle. Punkt 9 opstiller ønsker til lærernes forudsætninger. Punkt 10 beskæftiger sig med kompetencespørgsmålet.

Forslaget var en genfremsættelse af et i folketingsåret 1982-83 fremsat forslag (se Folketingsårbog 1982-83 side 404) og et i 1. samling fremsat forslag (se B.II. nr. 55 (1. samling)). I forhold til de tidligere forslag var der dog foretaget ændringer og uddybninger i bemærkningerne til forslaget og mindre rettelser i teksten.

Af udvalgets betænkning over forslaget fremgår, at der allerede er taget initiativer som følge af forslaget i form af en 30 pct.s grundstøtte for elever på højskoler, landbrugsskoler og husholdningsskoler samt oprettelse af et udviklingscenter for folkeoplysning og voksenundervisning. Regeringen har endvidere erklæret sig indstillet på at forhandle om finansieringen af en øget indsats i voksenundervisningen inden for budgetrammerne med henblik på at indarbejde et beløb på 100 mill. kr. allerede på finanslovforslaget for 1985.

Efter en livlig debat ved 2. behandling, hvor S og SFs ordførere gjorde gældende, at forslaget var blevet udvandet ved de udtalelser, der var fremsat af et flertal (KF, V, RV, CD og KrF) i betænkningen, blev forslaget vedtaget med 80 stemmer mod 64 (S, VS, FP og FD); 16 (SF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Jytte Andersen (S), Karen Højte Jensen (KF), Helge Sander (V), Ole Vig Jensen (RV), Kristen Poulsgaard (FP) og Elisabeth Bruun Olesen (VS)