Luk

Luk
Luk

Luk

B 37 Forslag til folketingsbeslutning om maksimalt indhold af svovl i fuelolie på 1 pct. og i gasolie på 0,3 pct.

Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til miljø- og planlægningsudvalget.

Ifølge forslaget til folketingsbeslutning skulle folketinget pålægge regeringen at ændre bekendtgørelsen om begrænsning af svovl i olier til fyrings- og transportformål (miljøministeriets bekendtgørelse nr. 436 af 25. august 1976) således,

at der ikke må anvendes fuelolie, der har et højere svovlindhold end 1 pct. i hele landet fra og med den 1. oktober 1984, undtagen i anlæg, hvor svovlemissionen er nedbragt på anden måde,

at der fra samme dato ikke må anvendes gasolie, der har et højere svovlindhold end 0,3 pct., samt

at der ikke bliver mulighed for at dispensere fra disse miljøkrav.

Forslaget fremsattes og kom til 1. behandling sammen med følgende forslag til folketingsbeslutning fremsat af samme forslagsstillere: forslag til folketingsbeslutning om installation af afsvovlingsanlæg på nye kraftværker og kraftværker med midlertidig miljøgodkendelse, forslag til folketingsbeslutning om begrænsning af svovludslip fra fjernvarmeværker og mindre kraftvarmeværker og forslag til folketingsbeslutning om begrænsning af svovludslip fra industrielle anlæg, se de nærmest følgende sager.

I fremsættelsestalen siges følgende:

»De fire fremsatte forslag til folketingsbeslutning skal ses som en helhed og som en reaktion på forsuringsudvalgets netop offentliggjorte anbefalinger, som forslagsstillerne finder dels utilstrækkelige og dels for langsomt virkende i forhold til problemernes alvor og omfang.

Der er to hovedforslag, nemlig ét om svovlindholdet i fuel- og gasolie, som kan træde i kraft og få virkning meget hurtigt, og ét om afsvovlingsanlæg på kraftværker, som har størst virkning på lang sigt og i øvrigt kun fremsættes i respekt for den nordiske miljøkonvention, ifølge hvilken Danmark har forpligtet sig til at tage samme hensyn til miljøvirkningen af dansk forurening i andre nordiske lande som hertillands.

De to øvrige forslag er suppleringer til hovedforslagene.«

Ved 1. behandling blev forslagene afvist af ordførerne fra KF, V, CD og FP, mens miljøministeren og ordførerne fra S, RV og KrF under visse forudsætninger kunne støtte intentionerne bag forslagene. Miljøministeren mente ikke, at Danmark på nuværende tidspunkt burde gå længere med hensyn til at nedbringe svovldioxidforureningen end det, regeringen havde lagt op til med lovforslaget om begrænsning af svovldioxidforureningen fra kraftværker. Se A.I. nr. 79, 2. samling.

Miljø- og planlægningsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget til folketingsbeslutning.
Partiernes ordførere
Erik Holst (S), Niels Ahlmann-Ohlsen (KF), Peder Sønderby (V), Margrete Auken (SF), Leif Hermann (SF), Lone Dybkjær (RV), Ole Maisted (FP), Anne Grete Holmsgaard (VS) og Jens Kristian Steffensen (KrF)