Luk

Luk
Luk

Luk

B 53 Forslag til folketingsbeslutning om sikring af folketingsmedlemmers parlamentariske immunitet

Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udvalget for forretningsordenen.

Forslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til - om nødvendigt ved fremsættelse af lovforslag - at sikre, at bestemmelsen i grundlovens § 57 om folketingsmedlemmers parlamentariske immunitet administreres således, at immuniteten er gældende for samtlige de kandidater til folketingsvalg, hvis valg på andendagen efter valgs afholdelse ikke definitivt kan udelukkes.«

Som begrundelse for forslaget var i bemærkningen henvist til, at Mogens Glistrup efter folketingsvalget den 10. januar 1984, hvor han opnåede valg, først den 16. januar 1984 blev løsladt fra statsfængslet i Horserød, hvor han afsonede en fængselsstraf. Om de overvejelser dette gav anledning til i forbindelse med godkendelsen af valget henvises til omtalen under C. IV. Valgs prøvelse. Under forslagets første behandling meddelte justitsministeren, at regeringen ikke kunne tilslutte sig forslaget, og en tilsvarende holdning indtog ordførerne for regeringspartierne og det radikale venstre.

Ordførerne for socialdemokratiet, socialistisk folkeparti og fremskridtspartiet fandt, at der var tvivlsspørgsmål angående tidspunktet for indtrædelsen af den parlamentariske immunitet efter et folketingsvalg, og at disse spørgsmål burde undersøges.

Udvalget for forretningsordenen afgav ikke betænkning over forslaget inden folketingsårets afslutning.
Partiernes ordførere
Jens Kristian Hansen (S), Annelise Gotfredsen (KF), Povl Brøndsted (V), Leif Hermann (SF), Aase Olesen (RV) og Jørgen Lenger (VS)