Luk

Luk
Luk

Luk

B 99 Forslag til folketingsbeslutning om partnerskab for homoseksuelle

Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

I forslaget til folketingsbeslutning blev regeringen opfordret til at fremsætte lovforslag om partnerskab for homoseksuelle efter følgende principper:

1) To personer af samme køn, der begge er fyldt 18 år, og som har besluttet at etablere varigt samlivsforhold, kan kræve samlivsforholdet registreret som »partnerskab« af statsamtet.

2) Partnerskabet indgås under samme betingelser som ægteskab.

3) Registreringen medfører på alle lovgivningens områder samme retsvirkninger som indgåelse af ægteskab.

4) Opløsning af partnerskabet sker, hvis en af parterne ønsker det, og følger samme regler som ved separation og skilsmisse.

Om baggrunden for beslutningsforslaget hed det bl.a. i de ledsagende bemærkninger:

»Forslaget er fremsat primært for at tilgodese homoseksuelle, der lever i ægteskabslignende forhold.

Homoseksuelle pars manglende samlivsstatus viser sig først og fremmest på arveområdet, men også i forbindelse med pension, bolig, skat, sociallovgivning og samliv med udenlandske statsborgere og indvandrere. En samlivsramme er nødvendig for at kunne identificere de omhandlede par.«

Ved 1. behandling, hvor forslaget blev behandlet sammen med forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af en kommission til belysning af homoseksuelles situation i samfundet (af Torben Lund (S), Inger Harms (SF), Bernhard Baunsgaard (RV) og Anne Grete Holmsgård (VS) m.fl.) (se B.I. 2. samling, nr. 8), blev forslaget afvist af såvel justitsministeren som de øvrige partiers ordførere.

Retsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget til folketingsbeslutning.
Partiernes ordførere
Inge Fischer Møller (S), Torben Lund (S), Agnete Laustsen (KF), Helge Sander (V), Ebba Strange (SF), Bente Juncker (CD), Bernhard Baunsgaard (RV), Kristen Poulsgaard (FP), Inger Stilling Pedersen (KrF) og Jørgen Lenger (VS)