Luk

Luk
Luk

Luk

F 2 Hvilke oplysninger kan der gives om udviklingen i arbejdsløsheden i 1984 og de følgende år, og hvorledes vurderer regeringen i forbindelse med de påtænkte foranstaltninger behovet for en nedsættelse af arbejdstiden?

Til: Arbejdsminister Grethe Fenger Møller (KF)
Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Foretaget
Efter at ordføreren for forespørgerne (Svend Auken (S)) havde begrundet forespørgslen, afgav arbejdsministeren (Grethe Fenger Møller) en besvarelse.

I den efterfølgende debat deltog - foruden ordføreren for forespørgerne og arbejdsministeren - følgende ordførere for partierne: Gammelgaard (KF), Tørnæs (V), Lilli Gyldenkilde (SF), Lone Dybkjær (RV), Bente Juncker (CD), Dohrmann (FP), Elisabeth Bruun Olesen (VS) og Kofod-Svendsen (KrF). Uden for ordførernes kreds talte: Kaj Poulsen (S) og Jes Lunde (SF).

Under forhandlingerne fremsatte Lilli Gyldenkilde (SF) sammen med Svend Auken (S) følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 2386):

»Folketinget erkender, at det både ud fra familiemæssige og beskæftigelsesmæssige grunde er nødvendigt at nedsætte arbejdstiden generelt med det sigte at skabe en bedre fordeling af arbejde, uddannelse og fritid i den enkeltes livsforløb og i samfundet.

På den baggrund opfordrer tinget regeringen til efter forhandlinger med arbejdsmarkedets parter at fremme alle nødvendige forberedelser og undersøgelser til en nedsættelse af arbejdstiden allerede ved de kommende overenskomstforhandlinger, således at det kan ske med den fornødne styrke og smidighed.

Herefter går folketinget over til næste sag på dagsordenen.«

Lone Dybkjær (RV) fremsatte følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 2395):

»Folketinget opfordrer regeringen til som led i en stram indkomstpolitik for alle indkomstgrupper at etablere trepartsdrøftelser og i tilknytning hertil medvirke ved egentlige konsekvensanalyser af en nedsat arbejdstid for det private arbejdsmarked og fremlægge en nærmere analyse af, hvilke konsekvenser en eventuel nedsættelse af arbejdstiden i den offentlige sektor vil få for beskæftigelsen og andre væsentlige forhold. Også investerings- og beskæftigelsespolitikken bør indgå i drøftelserne.

Folketinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

Det af Lone Dybkjær (RV) stillede dagsordensforslag vedtoges med 95 stemmer (S, KF, V, RV, CD og KrF) mod 21 (SF, FP og VS).

Hermed var det af Lilli Gyldenkilde (SF) og Svend Auken (S) stillede dagsordensforslag bortfaldet.
Partiernes ordførere
Svend Auken (S), Lars P. Gammelgaard (KF), Laurits Tørnæs (V), Lilli Gyldenkilde (SF), Bente Juncker (CD), Lone Dybkjær (RV), Helge Dohrmann (FP), Elisabeth Bruun Olesen (VS) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)