Luk

Luk
Luk

Luk

L 130 Lov om erhvervsdrivende fonde

Af: Industriminister Ib Stetter (KF)
Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 286 af 06-06-1984
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven medfører, at erhvervsdrivende fonde, der i øvrigt er defineret i lovens kap. 1, ved stiftelsen skal registreres i fondsregisteret og i aktieselskabs-registeret.

Loven indeholder herudover bestemmelser om krav til vedtægtens indhold og ændringer heraf, krav om en grundkapital på 300.000 kr. og regler om fondens ledelse.

Endvidere er der fastsat regler om årsregnskab og revision, der bygger på årsregnskabsloven og aktieselskabsloven samt regler om uddeling og overskudsanvendelse.

Loven træder i kraft 1. januar 1985, men der er fastsat visse overgangsbestemmelser.

Lovforslaget skal ifølge den skriftlige fremsættelse og de ledsagende bemærkninger ses som et led i regeringens målsætning om at tilvejebringe en sammenhængende og ligeartet retstilstand til regulering af forholdene for erhvervsmæssig virksomhed.

Lovforslaget skal tillige ses i sammenhæng med det af justitsministeren samtidig fremsatte forslag til lov om fonde og visse foreninger (se A.I. nr. 61 2. samling) og det af skatteministeren samtidig fremsatte forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven og andre skattelove (Beskatning af fonde og visse foreninger) (se A.II. nr. 14, 2. samling).

Nærværende lovforslag svarer med enkelte ændringer til det lovudkast, der er indeholdt i betænkning nr. 970/1982 om fonde og det af S fremsatte lovforslag i folketingsåret 1982-83, se Folketingsårbog 1982-83, side 243.

Som grundlag for udarbejdelse af nærværende lovforslag er der også henvist til de statistiske oplysninger, der er fremkommet om de erhvervsdrivende fonde gennem den registrering, der er sket i henhold til lov nr. 213 af 31. maj 1983 om registrering af fonde.

I udvalgets betænkning stillede S og SF bl.a ændringsforslag vedrørende en begrænsning af retsvirkningen af vedtægtsbestemmelser om fortrinsret for familier til uddeling fra fonden og for stifterens og dennes nærståendes mulighed for at udgøre flertallet i bestyrelsen.

Uden for betænkningen stillede S ændringsforslag om ikrafttrædelse af ændringsforslagene.

Ved 2. behandling blev ændringsforslagene forkastet, men loven fik sin endelige udformning ved vedtagelse af nogle af industriministeren i udvalgets tillægsbetænkning stillede ændringsforslag, bl.a. omfattende en noget ændret udformning af de til 2. behandling stillede ændringsforslag.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 158 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, VS, KrF og Steenholdt (Grønl.)) mod 5 (FP); 1 (FD) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Svend Andersen (S), Arne Lund (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), René Brusvang (CD), Aase Olesen (RV) og Helge Dohrmann (FP)