Luk

Luk
Luk

Luk

L 178 Lov om ændring af Grønlands status i forhold til EF m.v.

(Udtræden og associering).

Af: Udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V)
Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 259 af 28-05-1984
Efter 1. behandling henvist til markedsudvalget.

Ved loven gav folketinget sit samtykke til, at traktat af 13. marts 1984 om ændring af traktaterne om oprettelse af De europæiske Fællesskaber for så vidt angår Grønland kunne ratificeres.

Loven indeholder endvidere ændringer, der alle træder i kraft den 1. januar 1985:

Loven fra 1972 om Danmarks tiltrædelse af De europæiske Fællesskaber ændres, således at Grønland for fremtiden kun vil være omfattet af denne lov i det omfang, dette følger af Grønlands nye status som oversøisk område.

Toldloven ændres som følge af, at Grønland udtræder af Danmarks toldområde.

Endelig bemyndiges regeringen til inden for nærmere fastsatte grænser at tilpasse lovgivningen til Grønlands nye status.

Om baggrunden for lovforslaget hed det i ledsagende bemærkninger bl.a.:

»Grønlands landsting vedtog i april 1982 enstemmigt at anmode regeringen om at indlede forhandlinger i EF om Grønlands udtræden og optagelse i EFs associeringsordning for oversøiske lande og territorier.

Denne landstingsbeslutning blev truffet på baggrund af en vejledende folkeafstemning i Grønland den 23. februar 1982, hvor et flertal på 52,0 pct. af de afgivne stemmer var for Grønlands udtræden medens 46,1 pct. var imod.

Den daværende regering fremlagde den 25. maj 1982 i EFs Råd et forslag til traktat om ændring af fællesskabstraktaterne med henblik på Grønlands udtræden af EF og med henblik på samtidigt at gøre OLT-ordningen anvendelig for Grønland.

Efter langvarige og vanskelige forhandlinger i EFs Råd opnåedes der den 20. februar 1984 enighed om en traktat, der indebærer Grønlands udtræden af de tre europæiske fællesskaber og Grønlands indpasning i OLT-ordningen i Rom-traktatens fjerde del.

Til denne traktat er knyttet en protokol, der udover visse overgangsforanstaltninger, der især vedrører afviklingen af Fællesskabets tilskud til Grønland, indeholder en toldfrihedsgaranti til Grønland for den grønlandske fiskeeksport til Fællesskabet, så længe der findes en tilfredsstillende fiskeriaftale mellem Grønland og Fællesskabet.

På Rådsmødet den 20. februar opnåedes der tillige enighed om en fiskerirammeaftale mellem på den ene side Det europæiske økonomiske Fællesskab og på den anden side den danske regering og Det grønlandske Hjemmestyre. En første gennemførelsesprotokol til denne rammeaftale for perioden indtil 31. december 1989 blev ligeledes færdigforhandlet på dette Rådsmøde.

Samtlige disse tekster blev den 10. marts d.å. godkendt i Grønlands Landsting med 24 stemmer mod 2 og blev derefter undertegnet i forbindelse med et Rådsmøde den 13. marts 1984.«

Ved 1. behandling deltog Preben Lange (S) og Steenholdt (Grønl.) uden for ordførernes kreds.

Markedsudvalget gjorde i sin betænkning over lovforslaget opmærksom på, at udvalget i hele perioden siden afholdelsen af den vejledende folkeafstemning i Grønland nøje havde fulgt forhandlingerne i EFs Ministerråd om Grønlands udmeldelse, og at der den 17. februar 1984 forud for EFs ministerrådsmøde den 20. februar 1984 havde kunnet konstateres bred tilslutning til det samlede aftalekompleks om Grønlands udmeldelse. Udvalget lagde endvidere vægt på, at den forudsete frist for Grønlands udtræden den 1. januar 1985 kunne overholdes, og at Danmark ved en hurtig ratifikation af traktaten herom ville medvirke hertil.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 147 stemmer; 5 (VS) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Ivar Nørgaard (S), Ole Bernt Henriksen (KF), Laurits Tørnæs (V), Steen Gade (SF), René Brusvang (CD), Dagmar Kirstine Mørk Jensen (RV), Pia Kjærsgaard (FP) og Keld Albrechtsen (VS)