Luk

Luk
Luk

Luk

L 9 Lov om ændring af adoptionsloven

(Godkendelse som adoptant).

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 216 af 16-04-1984
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Loven indebærer, at justitsministeren tillægges kompetence til at fastsætte de generelle regler vedrørende betingelserne for godkendelse som adoptant. Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at det er hensigten at lempe en række af de gældende krav, bl.a. vedrørende de adoptionssøgendes alder og samlivets varighed, samt at undersøge mulighederne for at forbedre enliges adgang til at adoptere.

Det fremgår af udvalgets betænkning, at der er opnået enighed mellem justitsministeren og et flertal bestående af udvalget med undtagelse af det radikale venstres medlem om de vejledende godkendelseskriterier med den ændring, at det for så vidt angår aldersbetingelsen for godkendelse som adoptant af børn i alderen 0-3 år indtil videre fastsættes, at aldersforskellen mellem barnet og adoptanterne i almindelighed højst må udgøre 40 år.

I lovforslaget var det endvidere foreslået, at kompetencen til at træffe afgørelser om godkendelse som adoptant skulle overføres fra adoptionssamrådene til statsamterne. Denne del af lovforslaget udgik efter ændringsforslag fra justitsministeren, tiltrådt af udvalget med undtagelse af det radikale venstres medlem. Kompetencen forbliver således hos samrådene, der dog fremover skal kunne træffe afgørelse om godkendelse som adoptant ved stemmeflerhed blandt adoptionssamrådenes tre medlemmer.

Lovforslaget er en genfremsættelse af et i folketingsårets 1. samling fremsat lovforslag, se 1. samling, A.II. nr. 26. Lovforslaget vedtoges med 119 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, FP, KrF og FD) mod 4 (VS).
Partiernes ordførere
Ole Espersen (S), Annelise Gotfredsen (KF), Birthe Rønn Hornbech (V), Bjørn Elmquist (V), Alice Faber (SF), Birgith Mogensen (CD), Ove Jensen (FP) og Inger Stilling Pedersen (KrF)