Luk

Luk
Luk

Luk

B 47 Forslag til folketingsbeslutning om sikring af civilbefolkningen i en eventuel katastrofe- eller krigssituation.

Af: Ole Maisted (FD)
Samling: 1984-85
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

»Med det formål at sikre civilbefolkningen bedst mulige overlevelsesmuligheder i en katastrofesituation eller ved angreb på Danmark pålægger folketinget regeringen at gennemføre følgende foranstaltninger.

1. Beredskab

Der nyoprettes en »Beredskabstjeneste« til at bistå alle borgere med evakuering, førstehjælp, kommunikation og nødforsyninger m.v. i tilfælde af en katastrofesituation.

I fredstid skal »Beredskabstjenesten« varetage humanitære og kommunikationstekniske opgaver såvel herhjemme som i udlandet, hvor Danmark påtager sig opgaver af international betydning i så henseende.

2. Deltagelse

Alle mænd og kvinder under 25 år, der ikke umiddelbart aftjener værnepligt, skal have tilbudt ansættelse i »Beredskabstjenesten«, og det kan ske direkte fra skoleafgangsklasserne.

3. Planlægning

Den overordnede planlægning sorterer under indenrigsministeriet, der prioriterer og delegerer opgaver og ansvar til andre offentlige og civile institutioner.

4. Administration

Ordningen tilrettelægges og administreres af civilforsvarsstyrelsen i samarbejde med kommuner og amtskommuner. Den omfatter foruden praktisk tjeneste tillige undervisning i specialer inden for bygningskonstruktion, autolære, sygepleje, tele- og radiokommunikation samt etablering af nødhjælpstjenester for varme- og elkraftforsyning.

5. Finansiering

Ordningen finansieres i begyndelsen gennem kompenserende besparelser hidrørende bl.a. fra en reduktion i udbetaling af arbejdsløshedsdagpenge.

Den bygningsmæssige og industrielle udvikling tænkes finansieret over kapitalmarkedet gennem risikovillig kapital bl.a. fra pensionskasser og forsikringsselskaber.

6. Kontraktansættelser

Samtlige ansættelser er kontraktbaserede og omfatter uddannelse i serier af 4 måneder, idet der i programmet indgår højskoleophold, udstationering til praktisk tjeneste m.v.

Aflønning finder sted efter tariffer fastsat af arbejdsmarkedets parter i samarbejde med indenrigsministeriet og med udgangspunkt i en indslusningsløn for ungarbejdere, eventuelt i overensstemmelse med gældende regler for forsvaret.

I kontrakterne indgår desuden aftaler om årlige ajourførte kurser efter nærmere bestemmelser til opretholdelse af beredskabets kvalitet.

7. Undervisning

Al undervisning tilrettelægges i moduler, som skal være kompetencegivende. Uddannelserne skal kunne indgå i de undervisningsmønstre, der tilbydes eller kan forventes tilbudt mænd og kvinder i civile relationer, således at investeringen af tid og penge også får et langsigtet formål for den enkelte ansatte.

8. Anvendelse i fredstid

Alle anlægsarbejder, som primært skal give befolkningen sikringsrum i katastrofe- eller krigstilfælde, skal udføres således, at de også kan anvendes til almennyttige formål i fredstid.

På samme vis skal samtlige i denne forbindelse anlagte tekniske installationer vedrørende varme, elkraft m.v. indrettes således, at de kan aflaste eksisterende installationer for at sikre bedst mulig forrentning af anlægskapitalen.

9. Leverancer

De til disse aktiviteter nødvendige materialeforsyninger og anlæg skal udbydes i offentlig licitation.«

Udvalget afgav ikke betænkning over forslaget til folketingsbeslutning.
Partiernes ordførere
Henning Rasmussen (S), Birgit Fogh-Andersen (KF), Peder Sønderby (V), Hanne Thanning Jacobsen (SF), Ole Vig Jensen (RV), Kristen Poulsgaard (FP) og Ole Maisted (FD)