Luk

Luk
Luk

Luk

B 63 Forslag til folketingsbeslutning om en reform af landmandsuddannelsen.

Samling: 1984-85
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget.

Efter forslaget til folketingsbeslutning skulle folketinget opfordre regeringen til at fremsætte lovforslag om en reform af landmandsuddannelsen efter en række retningslinjer, der kan gengives således:

1. Der skulle oprettes en faglig landmandsuddannelse under direktoratet for erhvervsuddannelser, dels i henhold til loven om erhvervsfaglige grunduddannelser, dels i henhold til lærlingeloven.

2. Formålet med uddannelsen skulle især være, at den faglærte landmand efter en praktisk og teoretisk uddannelse selvstændigt skulle kunne varetage et landbrugsfagligt arbejdsområde.

3. Der skulle oprettes et fagligt fælles udvalg for landmandsuddannelsen, paritetisk sammensat af repræsentanter for henholdsvis de landbofaglige organisationer og arbejdstagersiden.

4. Uddannelsen skulle henhøre under lov om godkendelse af tekniske skoler samt maskinmester- og maskinistskoler og tilskud til disse skoler. Der skulle gives regler om samarbejdsorganer, undervisningens indhold og samlæsning for EFG-elever og lærlinge.

5. Der skulle indgå praktikophold i uddannelsen efter henholdsvis EFG-loven og lærlingeloven.

6. Ved uddannelsens afslutning skulle udstedes et uddannelsesbevis efter fremlæggelse af et af eleven/lærlingen udarbejdet projektarbejde til intern bedømmelse.

7. Landmandsuddannelsens kapacitet skulle svare til behovet for tilgang af nye landmænd og arbejdskraft i øvrigt inden for landbruget.

8. Erhvervelse af grønt bevis skulle ske ved efter endt faglig landmandsuddannelse at gennemgå et kursus af mindst 16 måneders varighed. Der skulle endvidere tilbydes etableringskurser til alle med grønt bevis før etablering.

Ifølge de ledsagende bemærkninger tog beslutningsforslaget sigte på at etablere en faglig landmandsuddannelse under samme vilkår og af samme faglige kvalitet som andre faglige uddannelser. Et uddannelsesbevis fra den fremtidige landmandsuddannelse ville garantere en kvalificeret, faglært arbejdskraft på niveau med den faglærte arbejdskraft, der eksisterer inden for andre fag. Endvidere tilsigtede dette forslag en ligestilling af arbejdsvilkårene for de unge, der gennemgår en faglig landmandsuddannelse, med de unge, der gennemgår andre faglige uddannelser.

Ved 1. behandling syntes hverken undervisningsministeren eller de fleste af de øvrige partiers ordførere umiddelbart at kunne støtte forslaget.

Uddannelsesudvalget afgav ikke betænkning over forslaget til folketingsbeslutning.
Partiernes ordførere
Søren Nørgård-Sørensen (S), Knud Erik Kirkegaard (KF), Povl Brøndsted (V), Ebba Strange (SF), Ole Vig Jensen (RV), Bente Juncker (CD), Elisabeth Bruun Olesen (VS) og Kristen Poulsgaard (FP)