Luk

Luk
Luk

Luk

B 64 Forslag til folketingsbeslutning om teknologivurdering.

Samling: 1984-85
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udvalget angående teknologi, se side 46.

Ifølge forslaget til folketingsbeslutning opfordres regeringen til snarest at nedsætte et teknologivurderingsråd under et ministerium.

Det fremgår af forslaget, at rådet skal bestå af 15 medlemmer, der beskikkes af vedkommende minister, der tillige udpeger formanden. Herudover er det angivet, hvilke organisationer og råd der skal være repræsenteret i rådet.

I forslaget er endvidere anført rådets opgaver, hvilke bl.a. omfatter, at det sikres, at der foretages helhedsorienterede vurderinger af omfattende teknologier på alle niveauer, herunder at der tilstræbes en koordination af den samlede teknologivurderingsindsats, og at der spredes informationer om teknologivurderinger, f.eks. ved nedsættelse af udvalg til behandling af emner som informationsteknologi, bioteknologi, uddannelseskvalifikationer m.v. og gennem oplysningskampagner om ny teknologi.

Endelig er der i forslaget angivet retningslinjer for økonomien.

I de ledsagende bemærkninger til beslutningsforslaget er der om baggrunden for forslaget bl.a. anført følgende:

»Baggrunden for dette forslag er, at teknologivurderinger ikke kun skal finde sted på det niveau, som repræsenteres af regering og centraladministration samt statslige og kommunale myndigheder, men ideen er, at forskellige grupper i samfundet skal have mulighed for at få gennemført egne vurderinger. Hermed kan der trækkes nye og hidtil usete aspekter ind.

Forslaget til folketingsbeslutning blev behandlet sammen med forslag til lov om et teknologinævn [af Lone Dybkjær (RV) m.fl.], se omtalen heraf under A. I. nr. 144, hvortil der i det hele henvises, og sammen med forslag til folketingsbeslutning om iværksættelse af en oplysningskampagne om informationsteknologi [af Gade (SF) m.fl.], se nærmest følgende sag.

Udvalget afgav ikke betænkning over nærværende forslag.
Partiernes ordførere
Poul Erik Korneliusen (S), Svend Åge Petersen (KF), Helge Sander (V), Steen Gade (SF), Lone Dybkjær (RV), René Brusvang (CD), Jens Kristian Steffensen (KrF), Steen Tinning (VS) og Kristen Poulsgaard (FP)