Luk

Luk
Luk

Luk

L 211 Lov om begrænsning i stigninger i avancer og priser.

Af: Industriminister Ib Stetter (KF)
Samling: 1984-85
Status: Stadfæstet
Lov nr. 127 af 31-03-1985
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Ved loven indføres med virkning fra 27. marts 1985 begrænsninger i de omkostningsstigninger, som af selvstændige erhvervsdrivende kan indregnes i bruttoavancerne.

Endvidere indføres ligeledes med virkning fra 27. marts 1985 prisstop for liberale erhvervs takster, honorarer m.v., dog med mulighed for forhøjelse heraf til dækning af omkostningsstigninger, som er en følge af nærmere angivne forhold.

Endelig indebærer loven en reducering af ejendomsmægleres, ejendomshandleres og advokaters salærer ved overdragelse af fast ejendom.

Loven indeholder herudover almindelige bestemmelser om tilsyn, straf m.v.

Lovforslaget fremsattes som et led i regeringens fastlæggelse af løn- og arbejdstidsvilkårene for den kommende overenskomstperiode, se herom under A. I. nr. 9, hvor også de øvrige herpå sigtende forslag er nævnt.

Nærværende lovforslag har til formål at lægge et loft over de selvstændige erhvervsdrivendes indkomststigninger med henblik på at skabe en indkomstudvikling for disse erhverv på linie med indkomstudviklingen i samfundet som helhed.

Lovforlaget blev i øvrigt bl.a. behandlet sammen med forslag til lov om begrænsning af tantieme og vederlag m.v., se nærmest følgende sag.

I udvalgets betænkning stillede SF en række ændringsforslag, bl.a. vedrørende en tilbageførelse af stopdatoen »27. marts 1985«, men ingen af ændringsforslagene blev vedtaget.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 82 stemmer (KF, V, RV, CD, KrF og Steenholdt (Grønl.)) mod 61 (S, VS og FP); 20 (SF og FD) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Svend Auken (S), Lars P. Gammelgaard (KF), Laurits Tørnæs (V), Gert Petersen (SF), Niels Helveg Petersen (RV), Erhard Jakobsen (CD), Elisabeth Bruun Olesen (VS), Jens Kristian Steffensen (KrF), Ove Jensen (FP), Helge Dohrmann (FP), Otto Steenholdt (UFG) og Ole Maisted (FD)