Luk

Luk
Luk

Luk

B 78 Forslag til folketingsbeslutning om en sammenhængende alkoholpolitik.

Samling: 1985-86
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Efter forslaget til folketingsbeslutning skulle folketinget opfordre regeringen til at tage initiativer, herunder fremsætte nødvendige lovforslag, til at fremme folkesundheden ved at begrænse befolkningens alkoholforbrug og leve op til WHOs mål om sundhed for alle år 2000. Sådanne initiativer burde omfatte:

1. Regulering af giftskatterne i overensstemmelse med den almindelige prisudvikling i samfundet.

2. Alkohol- og narkotikarådenes alkoholudvalg skulle med henblik på at begrænse alkoholforbruget udarbejde konkrete forslag, tage initiativer til en dialog mellem LO, DA og de offentligt ansattes organisationer, målrette den oplysende indsats samt holde beslutningstagerne løbende orienteret om forskningsresultater på området.

3. Konkrete forslag med henblik på at styrke behandlingstilbud til den enkelte alkoholmisbruger, herunder til kvinder.

4. Tilbud om behandling til alkoholmisbrugere som alternativ til frihedsberøvelse i forbindelse med spirituskørsel.

5. Stramning af reglerne for markedsføring af alkoholholdige drikke.

6. Sikring af private organisationers placering i det samlede oplysnings- og behandlingsarbejde.

Formålet med beslutningsforslaget var ifølge de ledsagende bemærkninger at nedsætte befolkningens alkoholforbrug og dermed de alkoholrelaterede skader.

Ved 1. behandling gav såvel socialministeren som flere af ordførerne udtryk for, at de var enige i sigtet med forslaget, men der blev fra flere sider taget forbehold med hensyn til nogle af enkelthederne i forslaget.

Socialudvalget afgav beretning over forslaget til folketingsbeslutning.
Partiernes ordførere
Poul Qvist Jørgensen (S), Lizzie Lichtenberg (KF), Birthe Rønn Hornbech (V), Birthe Hansen (SF), Aase Olesen (RV), Birgith Mogensen (CD), Steen Tinning (VS), Helge Dohrmann (FP) og Arne Bjerregaard (KrF)