Luk

Luk
Luk

Luk

L 10 Lov for Grønland om forsyning, trafik, postbesørgelse m.v.

Af: Minister for Grønland Tom Høyem ()
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 469 af 06-11-1985
Efter 1. behandling henvist til et særligt udvalg på 17 medlemmer og stedfortrædere (udvalget angående Grønlandslove), se side 49.

Ved loven overføres den resterende del af Den kgl. grønlandske Handels virksomhed med virkning fra 1. januar 1986 til hjemmestyret i overensstemmelse med bestemmelsen i hjemmestyrelovens § 5. Samtidig bestemmes det, at hjemmestyret overtager ansvaret for Grønlands vareforsyning, ansvaret for besejlingen til, fra og i Grønland, ansvaret for anlæg og drift af flyvepladser i Grønland og for tilskuddet til den interne flyvning samt ansvaret for postbefordringen fra og til Grønland og postbesørgelsen i Grønland.

Reglerne i loven, hvorefter hjemmestyret får adgang til at bestemme, at indførsel af varer til Grønland kun må foretages af hjemmestyret eller af andre, der har fået særlig tilladelse hertil, samt reglerne, hvorefter hjemmestyret får mulighed for at bestemme, at søtransport af gods til, fra og i Grønland og befordring af passagerer til søs i Grønland ikke må foretages uden tilladelse fra hjemmestyret, skyldes hensynet til de særlige grønlandske forhold. Tilsvarende bestemmelser findes delvis i den allerede gældende lovgivning. Påtænkte foranstaltninger, som væsentligt vil berøre rigets internationale samarbejde, vil efter hjemmestyrelovens § 11, stk. 2, skulle tages op til drøftelse mellem regeringen og hjemmestyret.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget enstemmigt med 110 stemmer.
Partiernes ordførere
Preben Lange (S), Tove Lindbo Larsen (S), Poul Erik Iversen (KF), Povl Brøndsted (V), Margrete Auken (SF), Dagmar Kirstine Mørk Jensen (RV), Birgith Mogensen (CD), Helge Dohrmann (FP), Keld Albrechtsen (VS) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)