Luk

Luk
Luk

Luk

L 104 Lov om tandpleje m.v.

Af: Landbrugsminister Niels Anker Kofoed (V)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 310 af 04-06-1986
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Lovens hovedindhold er følgende:

a. Opstilling af mål for hele tandplejen.

b. Den kommunale børnetandplejeforpligtelse omfatter alle børn under 18 år.

c. Unge på 16 og 17 år har mulighed for at kunne vælge privat praktiserende tandlæge.

d. Kommunerne har pligt til at færdiggøre påbegyndt behandling.

e. Kommunerne kan frit vælge mellem at opfylde børnetandplejeforpligtelsen på egne klinikker eller hos privat praktiserende tandlæger.

f. Kommunerne kan tilbyde tandpleje for særlig vanskeligt stillede befolkningsgrupper.

g. Der åbnes op for forsøg på tandplejeområdet.

h. Indenrigsministeren får mulighed for at fastsætte regler for ressourceanvendelsen i børnetandplejen.

Baggrunden for lovforslaget var ifølge de ledsagende bemærkninger, at det ved ændringen af lov om børnetandpleje ved lov nr. 608 af 14. december 1977 blev bestemt, at forslag om revision af børnetandplejeloven skulle fremsættes for folketinget senest i folketingsåret 1985-86.

Med henblik på denne lovrevision blev der på indenrigsministerens foranledning i januar 1984 nedsat en arbejdsgruppe vedrørende tandplejens fremtidige organisation (ATFO), der dels skulle fremkomme med forslag til en revision af børnetandplejeloven, dels skulle komme med en redegørelse for problemer og løsningsmodeller på det samlede tandplejeområde. Både lovmæssige og overenskomstmæssige konsekvenser skulle belyses, og arbejdet forudsattes at munde ud i opstilling af flere løsningsmodeller.

Arbejdsgruppen afgav i maj 1985 redegørelsen »Modeller for en fremtidig tandsundhedspolitik«.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til folketingsbeslutning om forebyggende tandpleje for hele befolkningen [af Taanquist (S) m.fl.] (Se B. II nr. 44).

Lovforslaget fik sin endelige udformning ved vedtagelsen af en række ændringsforslag stillet af indenrigsministeren og af flere mindretal. Således kom den kommunale børnetandplejeforpligtelse til at omfatte børn og unge under 18 år i stedet for børn under 16 år, og kun unge på 16 og 17 år får mulighed for at vælge privat praktiserende tandlæge i stedet for det kommunale tandplejetilbud.

Lovforslaget blev vedtaget ved 3. behandling med 76 stemmer (KF, V, RV, CD, KrF, FP og FD) mod 20 (SF og VS). 45 (S) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Svend Taanquist (S), Tove Lindbo Larsen (S), Merete Aarup (KF), Bente Mousten Nielsen Hansen (V), Birthe Hansen (SF), Dagmar Kirstine Mørk Jensen (RV), Birgith Mogensen (CD), Kristen Poulsgaard (FP), Jørgen Lenger (VS) og Jens Kristian Steffensen (KrF)