Luk

Luk
Luk

Luk

L 118 Lov om ændring af retsplejeloven, lov om handelsregistre, firma og prokura, lov om aktieselskaber, lov om anpartsselskaber og lov om forsikringsvirksomhed.

(Retternes stedlige kompetence i borgerlige sager, EF-domskonventionen).

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 324 af 04-06-1986
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Loven indeholder en ny affattelse af kapitel 22 i retsplejeloven om retternes stedlige kompetence i borgerlige sager. Ændringerne i forhold til det hidtidige kapitel 22 består i vidt omfang af sproglige moderniseringer og redaktionelle ændringer. Af egentlige ændringer i de nationale og internationale værnetingsregler kan nævnes et nyt værneting for sager om forbrugeraftaler og et nyt værneting for filialer af selskaber og foreninger m.v. Loven indebærer endvidere en ophævelse af en række værnetingsregler i særlovgivningen, som bliver overflødige med gennemførelsen af det nye kapitel 22 i retsplejeloven.

Endelig indeholder loven en bemyndigelse til justitsministeren om adgangen til at fastsætte bestemmelser om, at der ikke kan kræves legalisering m.v. af udenlandske offentlige dokumenter.

Lovforslaget byggede på retsplejerådets betænkning nr. 1052/1985 om retternes stedlige kompetence m.v. (EF-domskonventionen).

Lovforslaget fremsattes og blev behandlet sammen med forslag til lov om EF-domskonventionen m.v., se nærmest følgende sag.

Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling enstemmigt med 135 stemmer.
Partiernes ordførere
Poul Erik Korneliusen (S), Annelise Gotfredsen (KF), Bjørn Elmquist (V), Leif Hermann (SF), Bernhard Baunsgaard (RV) og Kristen Poulsgaard (FP)