Luk

Luk
Luk

Luk

L 165 Lov om ændring af børnetilskudsloven og bistandsloven. bistandsloven.

(Effektivisering af inddrivelsen af forskudsvis udlagte børnebidrag og tilbagebetalingskrav efter bistandsloven).

Af: Socialminister Elsebeth Kock-Petersen (V)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 250 af 22-05-1986
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Efter loven tilskyndes kommunerne ved en »præmieringsordning« til at effektivisere inddrivelsen af forskudsvis udbetalte børnebidrag. Ordningen består i, at den enkelte kommune i en 2-årig periode kan undlade afregning med staten af 25 pct. af det merprovenu, som kommunen inddriver i forskudsvis udbetalte børnebidrag, i forhold til det beløb, som kommunen har inddrevet i 1985.

Efter loven indføres også en adgang for de sociale udvalg til at indtræde i retten til overskydende skat, i det omfang der er udbetalt børnebidrag forskudsvis, foreligger en restance for betaling for ydelse efter bistandsloven eller er ydet kontanthjælp med tilbagebetalingspligt.

Endelig indføres hjemmel til, at socialministeren administrativt kan fastsætte regler om opkrævning af et gebyr ved for sen betaling for ydelser efter bistandsloven. Bemyndigelsen tænkes først og fremmest benyttet i forbindelse med betalingen for daginstitutionspladser.

Om baggrunden for lovforslaget oplyste socialministeren bl.a. følgende i den skriftlige fremsættelsestale:

»På baggrund af, at de samlede offentlige tilgodehavender for forskudsvis udlagte underholdsbidrag og tilbagebetalingspligtig kontanthjælp gennem en årrække er steget betydeligt, finder regeringen det påkrævet, at der iværksættes initiativer fra centralt hold med henblik på effektivisering af inddrivelsen.

En arbejdsgruppe under sikringsstyrelsen har i efteråret 1985 afgivet en rapport om effektivisering af inddrivelse af forskudsvis udlagte børnebidrag og tilbagebetalingskrav efter bistandsloven.

Der vil på grundlag heraf fra centralt hold blive udsendt vejledning til kommunerne til brug for deres tilrettelæggelse af hensigtsmæssige forretningsgange på inddrivelsesområdet.

Herudover foreslås på baggrund af rapporten nogle ændringer af børnetilskudsloven og bistandsloven med det formål at fremme effektiviteten.«

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 112 stemmer (S, KF, V, RV, CD, KrF, FP og Steenholdt (Grønl.)) mod 18 (SF, VS og Lone Dybkjær (RV)).
Partiernes ordførere
Mette Groes (S), Lizzie Lichtenberg (KF), Birthe Rønn Hornbech (V), Birthe Hansen (SF), Dagmar Kirstine Mørk Jensen (RV), Birgith Mogensen (CD), Steen Tinning (VS), Pia Kjærsgaard (FP) og Arne Bjerregaard (KrF)