Luk

Luk
Luk

Luk

L 19 Lov om skattemæssig behanding af gevinst og tab på fordringer og gæld. (L 19).

Af: Minister for skatter og afgifter Isi Foighel (KF)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 532 af 13-12-1985
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven er et led i skattereformaftalen af 19. juni 1985 og indeholder en kursgevinstordning vedrørende obligationer, pantebreve og gældsbreve og andre pengefordringer.

Loven har virkning fra indkomståret 1986. Den vigtigste nyskabelse er kravet om, at obligationer og andre pengefordringer, der er udstedt den 2. oktober 1985 eller senere, skal have en pålydende rente på mindst 9 pct. p.a. som betingelse for, at kursgevinsten kan være skattefri.

Denne mindsterente, der skal være opfyldt ved udstedelsen, kan senere blive nedsat eller forhøjet, afhængigt af udviklingen i markedsrenten på fondsbørsen.

Kravet til mindsteforrentningen på 9 pct. p.a. gælder også fordringer, der er udstedt før den 2. oktober 1985, men erhvervet senere. Denne regel skal dog for så vidt angår fordringer i danske kroner bortfalde med virkning fra den 1. januar 1987.

Loven om kursgevinstbeskatning opretholder i øvrigt de hidtil gældende regler om næringsbeskatning og om beskatning af gevinster og tab på fordringer og gæld i fremmed valuta, dog med visse justeringer og præciseringer.

Endelig ophæves spekulationsbeskatningen og den særlige regel i ligningslovens § 4. Denne ophævelse sker dog først med virkning fra indkomståret 1987.

Der blev i udvalgets betænkning og tillægsbetænkning stillet en række ændringsforslag af ministeren for skatter og afgifter og af SF. Sidstnævnte ændringsforslag blev ikke vedtaget.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 150 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, VS og KrF) mod 3 (FP).
Partiernes ordførere
Mogens Lykketoft (S), Christian Overdal Aagaard (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Jens Thoft (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Bente Juncker (CD), Ove Jensen (FP), Keld Albrechtsen (VS) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)