Luk

Luk
Luk

Luk

L 86 Lov om ændring af straffeloven, kriminallov for Grønland, lov om samarbejde med Finland, Island, Norge og Sverige angående fuldbyrdelse af straf m.v. og lov om overførsel til andet land af retsforfølgning i straffesager.

(International strafferet).

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 322 af 04-06-1986
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Loven tilsigter først og fremmest en ændring af straffelovens bestemmelser om dansk straffemyndighed (jurisdiktionskompetence), det vil sige de danske domstoles internationale kompetence til at behandle straffesager. Ændringen skal muliggøre, at der i større omfang end i dag kan ske retsforfølgning af personer, som opholder sig her i landet, for alvorlige forbrydelser, som de pågældende har begået i udlandet.

Loven er endvidere en forudsætning for Danmarks ratifikation af nogle internationale konventioner om tortur og terrorisme. Det drejer sig om De Forenede Nationers konventioner mod tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf og mod gidseltagning og om den internationale konvention om fysisk beskyttelse af nukleare materialer, som er udarbejdet i Det internationale Energiagenturs regie.

Dernæst tilsigter loven på baggrund af nordiske drøftelser en ændring af loven om samarbejde med Finland, Island, Norge og Sverige angående fuldbyrdelse af straf m.v. Hensigten med denne del af loven er at skabe mulighed for at fuldbyrde »viten« (en særlig slags tvangsbøder), som i Finland eller Sverige er pålagt for overtrædelse af forbud efter den svenske eller finske markedsføringslovgivning m.v.

Lovforslaget fremsattes og blev behandlet sammen med forslag til lov om international fuldbyrdelse af straf m.v., se nærmest følgende sag.

Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling enstemmigt med 134 stemmer.
Partiernes ordførere
Ole Espersen (S), Hagen Hagensen (KF), Bjørn Elmquist (V), Ebba Strange (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Birgith Mogensen (CD) og Kristen Poulsgaard (FP)