Luk

Luk
Luk

Luk

L 9 Lov om ændring af retsplejeloven, konkursloven og lov om forbrugerklagenævnet.

(Aflastning af højesteret m.v., behandling af sager om veksler og checks m.v.).

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 320 af 04-06-1986
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven tilsigter først og fremmest at opnå en aflastning af højesteret, således at berammelsestiderne kan nedbringes. Dette søges opnået gennem ændringer i forskellige processuelle regler, bl.a. en ændret behandling af funktionærsager i det storkøbenhavnske område ved at henlægge disse sager fra sø- og handelsretten til byretten, en begrænsning i adgangen til at kære afgørelser vedrørende sagsomkostninger til højesteret samt en ændring bestående i, at sø- og handelsrettens skifteafdelings afgørelser fremover i alle sager skal appelleres til østre landsret.

Loven indebærer også en ophævelse af retsplejelovens regler om hurtig retsforfølgning i sager om veksler og checks m.v., en ændring af henvisningsordningen for forbrugersager fra domstolene til forbrugerklagenævnet m.v. samt en ændring af retsplejeloven med henblik på en dansk ratifikation af den nordiske sprogkonvention.

Lovforslagets bestemmelser vedrørende aflastning af højesteret var en genfremsættelse af et lovforslag, der behandledes i folketingsåret 1984-85, se Folketingsårbog 1984-85, side 256 f. Herudover byggede det på en udtalelse af 10. december 1984 fra retsplejerådet.

Lovforslagets bestemmelser vedrørende reglerne om behandling af veksler og checks var en genfremsættelse af et lovforslag, der behandledes i folketingsåret 1981-82 (1. samling), se Folketingsårbog 1981-82, side 325 ff. Lovforslaget byggede på et af retsplejerådet udarbejdet lovudkast.

Også lovforslagets bestemmelser vedrørende forbrugerklagesager er en genfremsættelse af et tidligere fremsat lovforslag, se Folketingsårbog 1980-81, side 282 f.

Lovforslaget indeholdt endelig forslag om en ændring af reglen i retsplejelovens § 449 om automatisk beskikkelse af advokat for sagsøgte i ægteskabssager. Den foreslåede ændring udgik efter et ændringsforslag stillet af et enigt udvalg, idet det bemærkedes, at udvalget var positivt indstillet over for den foreslåede ændring, men fandt, at man burde afvente en samlet revision af reglerne om fri proces og retshjælp ved advokat.

Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling med 78 stemmer (KF, V, RV, CD, KrF og FP); 67 (S, SF og VS) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Torben Lund (S), Hagen Hagensen (KF), Bjørn Elmquist (V), Leif Hermann (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Birgith Mogensen (CD), Kristen Poulsgaard (FP) og Knud Glønborg (KrF)